88 év múlva hallhatjuk az egyetlen példányban készült lemezt

2014-ben jelent meg a hír, hogy a legendás hiphopkollektíva, a Wu-Tang Clan készít egy új lemezt a nagyközönségnek (ez már meg is jelent), és egy másikat mindössze egyetlen példányban. Akkor még úgy volt, hogy a Once Upon a Time in Shaolin vásárlója megjelentetheti a lemezt, amire milliókat költött, ha éppen olyanja van – most kiderült, hogy majd csak 88 év múlva kapja meg az ehhez szükséges jogokat. Ugyanis ez gyengítené a koncepciót: vissza kell térni oda, hogy a zenét művészetnek tekintsük.

Wu-Tang Clan

Abból az alkalomból, hogy elkészült az oldal, ahol licitálni lehet a lemezre, a két producer, RZA és Cilvaringz részletesebben kifejtette itt, hogy mégis miről van szó. A zene valaha a magas művészetek egyike volt, azonban a tömeges reprodukció, aztán ráadásul a korláltan hozzáférés a Wu-Tang szerint elvette az értékét. “Mindig is nagyobbra fogjuk értékelni azokat a dolgokat, amikért meg kellett dolgoznunk, mint azokat, amiket egyetlen kattintással elérhetünk.” A stream csökkenti a zenéhez való érzelmi kötődést is a producerek szerint.

Persze a Once Upon a Time… nem egyszerűen azé lesz, aki “megdolgozik” érte, hanem egyetlen milliomosé. A Forbes szerint jött már egy 5 millió dolláros ajánlat, ami keresztülhúzta a rajongók álmát, hogy az interneten közösen dobják össze a pénzt. Emiatt aztán sokan elitizmussal vádolták a zenekart. Erre két dolgot válaszoltak. Egyrészt: “ha a művészet meg akarja változtatni az emberek gondolkodását, akkor szélsőséges gesztusra van szükség. A változások soha nem kompromisszumokkal kezdődtek, hanem szélsőségesen. Aztán ha ez beütött, jöhetnek majd a kompromisszumok.”

Másrészt: “ha a rögzített zene elveszíti az értékét, akkor pont a kicsit szenvednek a leginkább. A csúcson lévők máshonnan is kereshetnek elég pénzt, de független zenésznek nagyon számít annak az ezer eladott példánynak az értéke.” Persze “attól még, hogy egy lemezt egyetlen példányban készítünk el, nem fogja rögtön visszaadni minden zene értékét – de a vita, amelyet a megközelítésünk elindított, végül el fog vezetni oda, hogy megváltozik, ahogyan a zenét értékeljük, és ezért úgy érezzük, hogy megéri az áldozat.” (A zenekar tagjai egyébként tényleg hoznak áldozatot: minden fizikai és digitális kópiát megsemmisítettek az egyetlen példányon kívül, nekik maguknak sincs meg a saját albumuk.)

Ennél többet valószínűleg soha nem fogunk hallani a lemezről

Úgy érzik, hogy az a lehetőség, hogy a vásárló milliomos aztán kiadja vagy más módon terjessze a zenét, csökkentené a gesztus erejét. Igaz, hogy mondjuk egy digitális másolat közelébe sem érne az eredetinek (az ezüstből és nikkelből készült egyedi dobozzal, kísérőfüzet helyett 174 oldalas, bőrbe kötött könyvvel stb.), de az “egyedi műalkotás” koncepciónak ellene dolgozna. “Ha veszel egy festményt vagy egy szobrot, akkor azt a műalkotást veszed meg, és nem a reprodukció jogát. Ha van egy Picassód, még nem árulhatsz posztereket a festményről.” Úgyhogy bár korábban fontolgatták, hogy a megjelentetés jogát is átadják a vásárlónak, végül arra jutottak, hogy ez majd csak 88 év múlva fog rászállni (számmisztikai okokból választották ezt).

Ettől még nem kizárható, hogy egy “jótékony” vásárló ingyen letölthetővé teszi a zenét, de “tekintve a befektetés jellegét”, nem tartják ezt valószínűnek. Korábban arról is szó volt, hogy esetleg műalkotásként körbejárja a lemez a nagyobb múzeumokat, ahol 30-50 dollárért fejhallgatóval meg lehetne hallgatni, és erre volt is fogadókészség, de végül erről a vásárló fog dönteni: megosztja-e a világgal ebben a formában a zenét, vagy teljességgel megtartja magának.

Wu-Tang Clan

Tavaly, az első hírek megjelenésekor több helyen azt lehetett olvasni, hogy teljesen egyedi, amit a Wu-Tang Clan tervez. Ez azért nem igaz, mert korábban is voltak egyetlen példányban létező lemezek – itt van belőlük egy gyűjtés. Megtalálható benne például a zajzene japán nagymestere, a Budapesten is járt, a magyar Pándi Balázzsal is zenélő Merzbow Noisembryo című “lemeze”: egy egyedi Mercedes 230, amelynek a CD-lejátszója kizárólag és leállíthatatlanul ezt az albumot játssza le. Igaz, ezt nem vette meg senki.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: