Engedély karnyújtásnyira – Tipp átdolgozáshoz, megzenésítéshez

Megzenésíted, lefordítod, átdolgozod? Videóban, reklámban, színházi produkcióban, filmben használnád fel mások zenéjét? Jó, ha tudod, hogy ezek mind-mind olyan típusú „felhasználások”, amelyekhez előzetesen be kell szerezned a szerzők engedélyét. Egyre több a sztárok plágiumügyeiről, sőt, az olykor horribilis összegű kártérítésről szóló hír a nemzetközi sajtóban – pedig az engedély gyakran tényleg karnyújtásnyira van.

Az Artisjus rendelkezik az ország legnagyobb szerzői adatbázisával, így nagy eséllyel segíteni tudunk a kapcsolatfelvételben.

Kapcsolatfelvétel lépésekben

  1. Írd meg a Szerzői Kapcsolatok címére (szerzok@artisjus.com), hogy kivel és pontosan milyen célból szeretnéd felvenni a kapcsolatot. (pl. megzenésítés, átdolgozás, reklámfilm-készítés, könyvkiadás, stb.)
  2. Az Ügyfélszolgálat munkatársai továbbítják a megkeresést az illető szerző felé, és engedélyt kérnek elérhetőségei kiadásához.
  3. A szerző maga dönti el, hogy ehhez hozzájárul-e, ha igen, akkor az elérhetőségeit megírjuk Neked.

Külföldi szerzők esetében ez hogyan működik?

Külföldi művek esetében gyakran előfordul, hogy a szerzőt ilyen kérdésekben egy zeneműkiadó (music publisher) képviseli. Ezeknek gyakran van magyarországi képviselője is, aki tud segíteni az engedély beszerzésében.

Ha a jogokat kezelő zeneműkiadóról nem rendelkezel információval, az adatbázisunk alapján megpróbálunk segítséget nyújtani a beazonosításban. Ehhez kérjük, a mű pontos címét, szerzőinek és eredeti előadójának nevét küldd el részünkre (szerzok@artisjus.com).

Kit keressek, ha már elhunyt a szerző?

Az Artisjus a szerzői jogi törvény rendelkezése alapján az elhunyt magyar szerzők jogutódairól nyilvántartást vezet, és megkeresésre ennek alapján a jogutódok elérhetőségéről adatokat szolgáltat. Jogutódok nyilvántartásáról és az adatszolgáltatásról bővebben itt tájékozódhatsz, az adatkéréshez kitöltendő online űrlapot pedig ezen a linken találod.

Ha elakadtál, kérdésed van, fordulj Jogi Főosztályunk munkatársához telefonon: (1) 488-2636, vagy emailben: info@artisjus.com.

Nem tudom elérni a szerzőt, jogutódot. Mit tegyek?

Ha a szerzőtől vagy a jogutódtól azért nem tudod az engedélyt megszerezni, mert elérhetőség hiányában nem tudtad vele felvenni a kapcsolatot, akkor a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (volt Magyar Szabadalmi Hivatal) engedélyt adhat a felhasználásra az Szjt. 57. §-a alapján. Ebben az esetben igazolni kell, hogy megpróbáltad, de nem tudtad elérni a jogosultat (pl. tértivevénnyel). Bővebb tájékoztatást az SZTNH (volt MSZH) honlapján találsz.

Védelmi idő: ha a szerző már több mint 70 éve elhunyt, akkor a művei szabadon felhasználhatók, ilyen esetben már a jogutódjától sem szükséges engedélyt kérni.

Milyen átfutási időre lehet számítani? Mikor kapom meg a kontakt adatot – és általában mennyi ideig tart az engedélyezés?

Az elérhetőségi adatok kiadásánál nagyjából 4-5 munkanap átfutási idővel kell számolni.

Ami a felhasználásnak az engedélyeztetését illeti: külföldi művek esetében – mivel az engedélyeztetési folyamat többszereplős – akár 2-3 hónapig is eltarthat az engedély beszerzése.

Magyar műveknél ennél valamivel rövidebb átfutási időre lehet számítani.

Mennyibe fog kerülni?

A felhasználásra nincs szabott ár, az minden esetben a két fél megállapodásától függ. Egy-egy ilyen megállapodásnál nyilvánvalóan nagyon sokféle szempont alakíthatja az árat.

Szerző: KARNER ZSUZSANNA

Fotó: FAZEKAS ISTVÁNCategories: Artisjus, Hírek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: