Tényleg azt hiszik, hogy fizetünk azért, hogy YouTube-sztárokat nézhessünk hamarabb

Elindult, pontosabban a béta verzió után az egész világ számára – így Magyarországon is – elérhetővé vált a Vessel, egy új videóoldal, ami egy nagyszabású kísérletnek nevezhető. Lesz-e elég ember, aki hajlandó havi előfizetési díjat, 2,99 dollárt (814 forintot) fizetni azért, hogy három nappal hamarabb láthassa kedvenceinek új videóit, mint mindenki más?

Az indulásnál egyébként 72 órán át (csütörtökig) egy éves exkluzív, ingyenes hozzáférést kap minden feliratkozó; még a bankkártyánk adatait sem kell megadni. A Vessel amúgy ingyenesen is nézhető (úgy kb. olyan, mint egy megválogatott, letisztult kinézetű YouTube), de mindenkit az előfizetős része izgat.

A tévéműsorok streamoldalaként ismert (nálunk nem elérhető) Hulu korábbi vezetője, Jason Kilar üzleti modellje az elkötelezett rajongókat célozza, akik egy alkotó vagy egy brand tartalmaiért annyira lelkesednek, hogy hajlandóak az – amúgy nem magas – előfizetési díjat kifizetni, hogy hamarabb láthassák ezeket. A Los Angeles Times cikke a Vessel kapcsán részletesen szól arról, hogy több YouTube-sztár rajongói “könyörögnek, hogy pénzt adhassanak” kedvencüknek, és más szolgáltatások is megjelentek már, hogy ezt az igényt kielégítsék.

Vessel

A másik oldalon pedig a Vessel különösen előnyös feltételeket kínál a tartalmak előállítóinak. Így sikerült elérnie, hogy az indulásnál már több mint 170 csatornát kínál – ezek más platformokon, főként a YouTube-on együttvéve 200 milliós rajongótábort szedtek össze. Nagy részük komédia vagy különféle lifestyle műsor, de zenés tartalmak is vannak. A Vesselnek megállapodása van a három major közül kettővel, a Universallal és a Warnerrel.

Ez nem azt jelenti, hogy e kiadók összes zenésze mostantól itt tartja a premierjét, megelőzve a YouTube-ot; de a már bejelentettek között olyan nagy nevek is vannak, mint Blake Shelton (Amerikában igen népszerű country-sztár) és a Kaskade (az elektronikus tánczene élvonalába tartozó DJ-producer). Valamint a Vesselen jelennek majd meg elsőként a Boyce Avenue új dalfeldolgozásai is. Ők “a legnézettebb független zenekar a világon” – írják magukról YouTube-csatornájukon, amely 2007 óta 1,8 milliárd kattintást hozott össze.

A Billboard részleteket is közöl arról, hogy a Vessel hogyan fizet a jogtulajdonosoknak. A befolyt előfizetési díjak 60 %-át, a reklámbevételek 70 %-át osztja szét közöttük a nézettség arányában. Ráadásul 7 dollárt kapnak minden olyan előfizetőért, akit becsábítanak. A reklámbevételekből nem csak nagyobb arányban részesülnek a jogtulajdonosok, mint a YouTube-nál (ahol ez 55%), hanem ráadásul a Vessel ezeket prémium áron tudja értékesíteni. A reklámok nagy része 5 másodperces lesz, kisebb része 15 másodperces – utóbbiakat az előfizetőknek nem kell elviselniük.

Mindezt a zeneipari szereplők, valamint a szaksajtó elemzői nagy és izgalmas kísérletnek tekintik. Érdemes még idézni a Boyce Avenue menedzserét a Billboard cikkéből: “a zeneiparban mindig nagy a félelem: ‘nem merek kockáztatni, mert mi van, ha mindent bukok’. A Vesselre ez nem jellemző: tele vannak olyan optimizmussal, amilyennel a zeneiparban nem találkozhatsz”.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: