Mi ez az új őrület, és hogyan használják a zenészek? A Periscope és az élő mobilos közvetítés

Új őrület terjed az interneten, amiből természetesen a zenészek sem maradhatnak ki: az élő mobilos közvetítés. Aki letölti a Periscope alkalmazást, egyetlen gombnyomással elindíthatja a közvetítést, amelyet bárki követhet, akinek szintén van Periscope-ja, és interakcióba is léphet vele: kommentelhet és szívecskéket küldhet. Ringo Starr már használja, és idő kérdése, hogy mindenki ezt tegye – kivéve persze, ha elhal az egész őrület.

Könnyű, egyszerű, hülyeségálló

A Periscope startup céget a Twitter vásárolta fel, majd gyorsan piacra is dobta az alkalmazást, egyelőre iPhone-ra és más iOS készülékekre, de hamarosan Androidra is megérkezik. Nem ez az első élő videóstream szolgáltatás, ám ez az, ami a közmegegyezés szerint “átviszi a könnyű, egyszerű és hülyeségálló tesztet“. Ráadásul a Twitterhez való kapcsolódása rögtön komoly közösségi hátszelet ad neki, ezért talán tényleg nem csak néhány hetes őrület lesz belőle.

A tesztelők szerint külön nagyon jó ötlet, hogy a “lájkolást” repkedő szívecskék képében mutatja a közvetítő telefonjának képernyőjén – ráadásul egy-egy néző akárhányszor küldhet szívet, nem csak egyszer. A közvetítést élőben az igazi nézni, ám aki akarja, 24 órára archiválhatja a videóját, és ezalatt bepótolhatják azok is, akik lemaradtak róla.

Zenészek a Periscope-on

A dolog elvben tehát nagyon egyszerű, és mivel hatalmas a felhajtás körülötte, számos zenész már fel is iratkozott – köztük olyan, inkább az idősebb korosztályt célzó sztárok is, mint Ringo Starr és Bryan Adams; no meg Katy Perry, Deadmau5, Jared Leto, Mary J. Blige és mások.

A rajongótáborán kívül másoknak valószínűleg keveseknek mond bármit is Shawn Mendes neve: a 16 éves kanadai srác a Vine nevű, szintén a Twitter által felvásárolt videómegosztón lett híres feldolgozásaival. (A Vine-on hat másodperces videókat nézhetünk, a végtelenségig ismételgetve, és már több saját “sztárja” van.) Mendes alábbi videója megmutatja, mire használható a Periscope: élőben válaszol olyan fontos kérdésekre, mint hogy hányas a cipője, és egy dalt is rögtönöz egy rajongó kérésére, a paradicsomról. (Az alkalmazás korlátait mutatja, hogy a YouTube-on archivált videót lehet beágyazni.)

Madonna, aki az elmúlt hetekben a legkülönfélébb platformokat vette igénybe (még egy melegeknek szóló társkereső alkalmazást is), a Periscope riválisára, a Meerkatra tett (lásd alább): itt debütált volna új klipje, ám a csalódott rajongók csak egy hibaüzenettel találkoztak a meghirdetett időpontban.

A zenén kívül használják tévésztárok, sportolók, filmstúdiók, divatcégek és egyéb brandek is: új termékeket mutatnak be, betekintést engednek a színfalak mögé, kérdésekre válaszolnak stb. Ezen az oldalon láthatjuk, hogy éppen milyen közvetítések mennek élőben, bár a megnézésükhöz már a Periscope alkalmazás kell.

Mi mindenre lehet használni?

James Shotwell marketingszakértő a következő ötleteket adta a zenészeknek, hogy mire lehet használni az élő videóstreamet:

– Heti virtuális találkozó a rajongókkal, ugyanabban az időben, más-más helyekről közvetítve. Vagy egy kis “élő” bejelentkezés, beszélgetés egy-egy koncert előtt.

– Bejelentkezés a turnéról, a stúdióból. “A zenészek számos olyan helyen járnak, ahová az egyszeri rajongó soha nem fogja betenni a lábát: kis klubok lerobbant öltözőjében, stúdióban stb. Milyen érzés a végeláthatatlan utazás a turné következő helyszínére? Milyen arcot vágsz, amikor először hallod az új dalod véglegesre kevert változatát? Hogy néz ki egy fesztivál közönsége a színpadról nézve? Mostantól különösebb rákészülés, technológiai bonyodalom nélkül megoszthatod mindezt a rajongóiddal.”

– Meglepetés minikoncertek. A hangminőség miatt feltehetően inkább akusztikus előadásra kell itt gondolni, de a felkészülés mindössze annyi, hogy keresni kell valakit, aki tartja a telefont.

– Kreatív felhasználás. James Shotwell példája a kincsvadászat: hogy a turné egy-egy állomásán a zenész közvetítheti, hogy merre jár az adott városban, és a videóban elhelyezett rávezető tippek alapján a rajongók megtalálhatják őt. A jutalom lehet maga a személyes találkozás, vagy mondjuk koncertjegy, merchandise ajándék. Ha sikerül a rajongókat bevonni a játékba, akkor az jelentősen fokozhatja a koncert előtti hangulatot.

Telefon koncerten

Fotó: messicanbeer

Jogi és egyéb problémák: jobb a túlzott óvatosság

“Csak idő kérdése, hogy valami katasztrófa történjen” – mondta az AdWeeknek egy marketingszakértő arról, hogy az élő videóközvetítés milyen veszélyeket rejt magában az új őrületbe bekapcsolódni vágyó brandek számára (és ugyebár a popzenében az előadók értelmezhetők brandként). Egy élő videó még könnyebben csúszhat félre, mint egy előre bekészített fotó vagy szöveges poszt. Ezért a szakértő többek között azt ajánlja, hogy kontrollált környezetben készítsük az élő videókat, figyelve arra, hogy ne lóghassanak be a képbe más brandek logói, ne kerüljenek a hangsávba jogvédett tartalmak. Általában: jobb a túlzott óvatosság irányába eltérni, mint nagyot hibázni.

Mind a Guardian, mind a Billboard figyelmeztetett a szerzői jogi kérdésekre. A Periscope a hozzá hasonló szolgáltatásokhoz hasonlóan a felhasználó lelkére köti, hogy ne közvetítsen a nyilvánosság felé olyan tartalmakat, amelyeknek a jogaival nem ő rendelkezik. Kérdés azonban, hogy mi történik, ha valaki – akár akaratlanul, mert mondjuk valahol a közelében zene szól – megsérti ezt. Tud-e reagálni erre a jogtulajdonos, a szolgáltató fel van-e készülve technikailag a jogtulajdonosok kéréseire? Egyelőre ezek leginkább nyitott kérdéseknek tűnnek, bár többek szerint a Periscope elterjedése esetén csak idő kérdése, hogy ezekből komoly gond legyen. Szintén nagyon komoly, messzire vezető kérdés a magánszféra esetleges megsértésének elkerülése. Fontos, hogy azok, akiket filmezünk, tudjanak erről, és engedélyt adjanak rá.

Tóth Péter Benjamin, az Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatója a következőt mondta a Periscope által felvetett jogi kérdésekről: “Nyilvánosan fogható élő közvetítés esetén mindig szükség van a fellépő előadók engedélyére – a jog nem tesz különbséget egy nagy tévécsatorna és egy ilyen ‘kisfelhasználó’ között. Emellett a nyilvános felhasználásnál a szerzők engedélyére is szükség van – igaz, ezt nem személyesen, hanem a közös jogkezelő, Magyarországon az Artisjus útján szokták engedélyezni. Ennek a közös igényérvényesítésnek nagy előnye, hogy a dalszerzők így képesek olyan bevételekhez is hozzájutni (vagy ahogy divatos szóval mondjuk: olyan felhasználásokat is monetizálni), amelyekhez egyedi alkuk útján nem tudnának. Erre csak egy példa: a YouTube sokáig annyit tudott mondani a dalszerzőknek: ha nem tetszik, hogy fent van a dalod, szívesen eltávolítjuk. Mostanra viszont a reklámbevételből a dalszerzők is részesülnek, az Artisjus megállapodása nyomán. Azt gondolom, hogy hosszú távon a Periscope (és más hasonló live stream szolgáltatások) esetén is az a megoldás, hogy ilyen jogdíj-deal szülessen, de ezeknél az új szolgáltatásoknál még nem tartunk itt.”

Az élő videóstream esetleges elterjedése valószínűleg fokozni fogja az évek óta meglévő trendet, miszerint egy-egy koncerten okostelefonok százai emelkednek a levegőbe. Mint Katy Perry mondta, “amikor feltartott telefonokat látsz, az ma már olyan, mintha tapsolnának”, vagyis a közönség elismerését jelzi, ha sokan akarják filmezni, élőben közvetíteni, amit látnak. Emiatt aztán foglalt a kezük, de az énekesnő szerint bele lehet számítani a tapsba a telefonok számát. Katy Perry azt is megérti, ha valakit mindez zavar, de ő inkább “elfogadja a jövőt, nehogy lemaradjon”.

A filmipar mindenesetre nem aggódik amiatt, hogy a premierfilmekről leadott közvetítések bevételkiesést jelentenének, mivel ezek a technika lehetőségek és az adatforgalom nagysága miatt legfeljebb néhány percesek, és nem igazán élvezhetőek.

A Periscope előtt

Persze nem a Periscope találta fel az élő videóstreamet, gondoljunk csak a magyar UStreamre, vagy a a Google Hangouts on Air szolgáltatására. (A Forbes megjegyzi, hogy ez jóval alkalmasabb üzleti felhasználásra, vagy akár oktatási célra is.) De még a mobilos, pofonegyszerű közvetítésben is megelőzte a Periscope-ot a Meerkat nevű alkalmazás, ha nem is sokkal. Ezért heteken át meg volt őrülve a teljes tech sajtó. Nagyjából ugyanazt tudja, mint a Periscope, bár archiválási funkció nélkül, illetve a tesztelők szerint kicsit rosszabb felülettel. Azzal együtt, hogy hetekig a Meerkatról cikkeztek mindenhol, az az alkalmazás nem nyerte el a közönség tetszését (az iTunes app-listáján mindössze a 140. helyig jutott), és bár több körben több millió dollárnyi befektetést vonzott, úgy tűnik – főleg a már említett Madonna-fiaskó után -, hogy a Periscope végleg legyőzte.

Pedig ennek is vannak még funkcionalitási problémái – a Guardian amúgy lelkes cikke ezek közül többet is felsorol. Például azt, hogy nem kereshetők jól az éppen futó és az archivált videók, és hogy egyelőre csak iPhone alkalmazásként él az egész, sem androidos, sem PC-n, böngészőben vagy külön programban használható változat nincs. Mint írják, lehet, hogy a tervezett idő előtt dobták piacra a Periscope-ot, hogy lenyomják a Meerkatot, úgyhogy remélhetőleg sok fejlesztés várható még.

A Fusion újságírója megnézte, hogy mennyi adatot használ egy néhány perces közvetítés, és arra jutott, hogy egy átlagos felhasználónak emiatt nem kell aggódnia (20 MB 3-4 perc alatt). A tesztelő szerint viszont ha az ember élő adásban elkezd a beérkező megjegyzésekre figyelni, akkor hamar elveszti a fonalat. Mint írja, talán itt is – mint az interneten sok egyéb területen – a pornó mutathatja az utat: az élő szexközvetítéseknél külön moderátor közvetít az “előadó” és a nézői között.Categories: Hírek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: