ÚJ! Artisjus Junior-díj: megvannak a jelöltek!

Junior kategóriával bővül az Artisjus zenei díja. A hagyományos díjakhoz hasonlóan itt is kifejezetten a szerzői teljesítményre fókuszál az egyesület, a harminc év alatti tehetségeket könnyűzenei és komolyzenei területen is elismerik. A könnyűzenében ma közzétették a díjra jelöltek rövidlistáját is: Diaz a Wellhelloból, Jónás Vera, Boggie dalainak szerzője: Sebestyén Áron, Petruska András és a Middlemist Red zenekar közül kerül ki a kategória díjazottja, aki az április 21-i Artisjus díjátadó ünnepségen veheti át elismerését.

Az idei évben junior kategóriával bővül a magyar zeneszerzői és szövegírói teljesítményeket elismerő Artisjus-díj. A harminc év alatti kiemelkedő alkotóknak szánt elismerést könnyűzenei és komolyzenei területen egyaránt kiosztják.

Az új kategória célja, hogy felhívjuk a figyelmet arra: a szemünk láttára nő fel egy új szerzői generáció, mely jelentős mértékben meghatározza majd a hazai zenei élet jövőjét – mondja Bródy János, az Artisjus vezetőségi tagja. – A sokkal látványosabb, így könnyebben észrevehető előadói tehetséggel szemben mi most kifejezetten az alkotói kvalitásokat kerestük. Ki tud olyan dalt írni, ami nemzetközi mércével is megállja a helyét, és hatást tud gyakorolni a többi magyar zenészre?

A könnyűzenei junior díjak odaítélése több lépésben történik. Első körben meghatározó zeneipari szakemberektől érkeztek ajánlások. Az ajánlók körének kialakításánál fontos szempont volt, hogy olyanok vegyenek részt a munkában, akik a fiatal tehetségek és a nagyközönség találkozási pontjainál tevékenykednek. A több tucat ajánló között ennek megfelelően van zenei újságíró, koncertszervező, kiadó, hangmérnök és rádiós szakember is. Ajánlásaikat mérlegelve a díjazottak személyét végül az Artisjus vezetősége határozta meg.

SAN_6029

Az Artisjus-díj junior kategóriájában a következő könnyűzenészek kerültek rövidlistára:

 

Jónás Vera énekes, dalszerző, gitáros. 2011-ben alakított zenekarával, a Jónás Vera Experimenttel 2013-ban mutatták be első, Game című albumukat a budapesti Trafóban. A fiatal művész olyan crossover dalszerzői stílusban írja és szólaltatja meg dalait, amely ötvözi az élő elektronikát a teljesen akusztikus hangzással. A 13. Independent Music Awardson két kategóriában is jelölték a Jónás Vera Experimentet. A Game a legjobb kortárs album kategóriájában, míg a What would they do?! című dal Spoken Word kategóriában kapott jelölést a versenyen. Az énekesnő Cold Fire című számát 2014-ben a Megdönteni Hajnal Tímeát című magyar nagyjátékfilm betétdalának választották.

 

Petruska András 9 évesen kezdett el gitározni tanulni és már nagyon korán belevette magát a dalírásba is. 2010-ben indult szóló pályafutása során számos elismerést gyűjtött. 2010-ben megnyerte a Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai díját, majd a következő évben a Quimby egyszemélyes előzenekaraként turnézott. 2014-ben megjelent Metropolita című, első nagylemeze, amelynek koncepciója szervesen kötődik a 4-es metró állomásainak hangulatához. Az album egy képeslap Budapestről, amely az új metró útvonalán kalauzol végig a városon, megmutatva annak minden arcát.

Sebestyén Áron zenei tanulmányait 5 évesen kezdte, a középiskolát és a főiskolát egyaránt jazz-zongora szakon végezte. Számos zenei formációban részt vett már. Egy szerencsés pillanatban találkozott egy ifjú énekesnővel, aki a francia zene iránt érzett vonzalmat. Így alakult ki az a sajátos üde stílus, melyben érdekesen keverednek a jazz és a chanson elemei. A sikeres együttműködés Boggie-val eddig 2 albumot, egy 30 millió fölötti megtekintésszámú klipet (Parfüm) és az idei Eurovíziós Dalfesztiválon való szereplést (Wars for Nothing) hozott.

A Middlemist Red zenekar szerző-tagjai: Deli Soma, Nové Soma, Papp Dávid, Ürögdi Ábel – a 2012 őszén alakult pszichedelikus rockot játszó Middlemist Red zenekar As If I Could Mess This Up című bemutatkozó EP-je nagy visszhangot keltett. A tavalyi évben az Index A Szám című alternatív dalversenyén győzelmet arattak, ezt követően pedig megnyerték a Deezer fiatal zenekarok számára kiírt nemzetközi Young Guns versenyét is.

Diaz (Csöndör László) 2001-ben kezdett zenélni. Először csak hiphop műfajban alkotott, jelenleg már R&B és pop műfajban is szerez zenéket. Az elmúlt évek során számos sikeres dal fűződik a nevéhez. 2011-ben ő írta az év legjobb hiphop számának választott Szó fel… című dalt. Dolgozott többek között Caramellel, a Hősök zenekarral, Hiennel és a Unique együttessel. Kapott Viva Comet- és Fonogram-díjat (utóbbit a Halott Pénz szerzőtársaként), több szerzeménye is jól szerepelt A Dalban. 2014-ben Fluor Tomival megalapították a Wellhello zenekart, amelynek két bemutatkozó dala azonnal sláger lett, mind a hagyományos, mind a közösségi médiában óriási sikert aratva.

A könnyűzenei junior kategória végső díjazottjának és a komolyzenei junior díjasnak a személyére is az Artisjus díjátadó ünnepségén, 2015. április 21-én 18 órakor a Budapest Music Centerben derül fény.

A következő napokban itt a blogon egyesével bemutatjuk mind az öt jelöltet: érdemes lesz követni!Categories: Artisjus, Hírek

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: