Artisjus Junior-díj jelöltek: Jónás Vera

Junior kategóriával bővült az Artisjus zenei díja: harminc év alatti alkotók zeneszerzői és szövegírói teljesítményét ismeri el a díj. Itt bemutattuk az öt jelöltet, most pedig alaposabban megismerhetjük mindegyiket. Harmadikként Jónás Verát mutatjuk be.

Jónás Vera énekel, gitározik és effekteket használ; dalaiban az akusztikus hangszerelés és az élő elektronika találkozik. Jónás Vera Experiment nevű zenekarának Game című, 2013-as bemutatkozó lemeze két jelölést kapott a 13. Independent Music Awardson, és 2015-ben Japánban is megjelenik, ennek támogatására májusban a szigetországban fog turnézni. A Londonban végzett énekesnő-zeneszerző megjárta az Egyesült Államokat, és többek között onnan is finanszírozták egyedi “utcazenés” projektjét, a Street Studio Hungary-t. Honlap, Facebook, YouTube.

A jelölteket megkérdeztük legsikeresebb szerzeményükről, valamint legkedvesebb olyan dalukról, amely nem lett ennyire ismert; valamint példaképeikről és arról, hogy szerzőként mit tanultak tőlük.

Legsikeresebb dala

“Azt hiszem, a Cold Fire a leghallgatottabb dalom. A debütáló lemezünk készítése alatt már tudtam, hogy a kedvencem lesz, de körülöttem akkor senki nem gondolta a többihez képest különlegesnek. Aztán ahogy megjelent, jöttek sorban a Cold Fire-t dicsérő üzenetek. A videóklip rendezője is a rádióban hallotta, és utána keresett meg, hogy dolgozzunk rajta együtt. Amikor a Megdönteni Hajnal Tímeát című film stábja felhívott, hogy a Cold Fire-re lassúznának egy jelenetben, már biztos lehettem benne, hogy a legkelendőbb dal lett a lemezen. Sikerét talán annak tudhatom be, hogy nagyon könnyen és gyorsan született a dal egy éjszaka. Nagyon érezhető egy szerzeményen, ha nincs benne erőlködés.”

Legkedvesebb szerzeménye

“Őszintén szólva, nem szoktam azon gondolkodni, melyik dalom mennyire sikeres. Nyilván kapok visszajelzéseket, amiket szívesen meghallgatok, de alapvetően igyekszem előre, befelé figyelni és ott megélni a sikert. Mindemellett az igen merész videóklippel rendelkező Gigglyhead John a számomra legkedvesebb dal az előző lemezről, talán még nem futotta ki magát eléggé, koncerteken mindig erős élmény. Az új kislemezünkről a Send Your Love épp bontogatja a szárnyait, a Balaton Method filmben is szerepel, kiváncsi vagyok az útjára.”

Dalszerző példaképei

“Kedvenc dalszerző énekesemet Krystle Warrennek hívják, nem tudom valaha lesz-e olyan hírneve, mint amilyet megérdemelne. Emellett abszolút rabja vagyok a Lennon/McCartney szerzeményeknek, gyakran hallgatok rendszertelenül a Pink Floydtól, Frank Zappán, LGT-n és Cseh Tamáson át Hendrixig mindent, és a mai előadók és zenekarok is nagyon nagy hatással vannak rám. A régebbi Sia-lemezek, Fink, Tina Dico és még sorolhatnám. Számomra mindig a bátorság és az önazonosság a legfontosabb egy dalszerző-előadó világában. Bevállalni olyan hangzást, dalszöveget, ami nem foglalkozik trendekkel, saját utat tör magának. A felsoroltak zenéiben elemi őszinteséget érzek, amire én is borzasztóan vágyom a saját zenémben.”

Fotó: Palkó Eszter

Fotó: Palkó EszterCategories: Artisjus, Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: