Artisjus Junior-díj jelöltek: Middlemist Red

Junior kategóriával bővült az Artisjus zenei díja: harminc év alatti alkotók zeneszerzői és szövegírói teljesítményét ismeri el a díj. Itt bemutattuk az öt jelöltet, most pedig alaposabban megismerhetjük mindegyiket. Ötödikként a Middlemist Red zenekart mutatjuk be, amelynek tagjai, Deli Soma, Nóvé Soma, Ürögdi Ábel, Papp Dávid közösen írják a dalokat.

A neo-pszichedelikus rockot játszó Middlemist Red tagjai három éve találtak egymásra a Kőbányai Zenesuli gólyatáborában. Egy évre rá, 2013-ban megjelent első EP-jük, az As If You Could Mess This Up, amelyről a Single Switcheroo című dalukkal már meg is nyerték az Index által 2014-ben rendezett A Szám című dalversenyt. Ugyanebben az évben megnyerték a Deezer Young Guns versenyét, melyre 182 országból nevezték a Deezeren frissen debütált lemezeket. A fináléban a négy döntős közül az egész világ Deezer-felhasználói döntötték el a versenyt. A Tiszta Szívvel című filmben is elhangzik egy daluk. 2014 őszén megjelent első nagylemezük, a Supersonic Overdrive igen jó kritikai fogadtatást kapott. 2015-ben 500 induló közül beválogatták őket a MIDEM fellépői közé. 2014-es körkérdésünkben a magyar zeneipar szereplői közül többen is a Middlemist Red sikerét tartották az év egyik legfontosabb eseményének. Facebook, Bandcamp.

A jelölteket megkérdeztük legsikeresebb szerzeményükről, valamint legkedvesebb olyan dalukról, amely nem lett ennyire ismert; valamint példaképeikről és arról, hogy szerzőként mit tanultak tőlük.

Legsikeresebb dal

“A Single Switcheroo-t mondanánk a legnépszerűbb és sikeresebb számunknak. Ezt a számot nevezték be az első indexes dalversenybe, amit sikerült is megnyernünk. A rádiók ezt a dalt szeretik leginkább játszani, és a koncerteken is úgy tűnik, hogy erre szeretik leginkább elengedni magukat az emberek. Ehhez a számhoz nem készült klipünk, ez is mutatja, hogy nem csak abból lehet sláger, amihez videó anyag is készül. A szám ereje valószínűleg az egyszerűségben és a határozottságában rejlik. Végig szinte ugyanaz az akkordmenet ismétlődik, viszont a szám struktúrája eltér a szokásos sablontól, ami segít abban, hogy ne váljon unalmassá.”

Legkedvesebb szerzemény

“Több szám is van, ami kifejezetten közel áll hozzánk, ide sorolnám az EP-ről az ASI című számunkat. Ez az egyik legkorábbi dalunk, és sok jó élmény fűződik hozzá. A koncerteken is általában a legvégére hagyjuk, mert van egy olyan elsöprő ereje, ami méltó befejezés egy koncert lezárásához. Sikerült egy megfogó hangulatot létrehozni benne, a számon belüli különböző váltások is jól sikerültek. ami miatt máig folyamatosan a repertoár része.”

Dalszerző példakép

“Mind a négyünket befolyásol más és más előadó, vannak. amik megegyeznek, de nehéz lenne konkretizálni ezt. Szimpatikusnak tartjuk azokat a zenekarokat, ahol teljesen kollaboratív egy dal megírása (ide lehetne sorolni pl. a Beatlest). Bármelyikőnk kitalálhat egy gitár- vagy énektémát, nincs külön lebontva, hogy mindenki a saját hangszerében gondolkodjon. Volt is már erre nálunk példa, és biztosak vagyunk benne, hogy később is születik így még dal. Az ilyenfajta nyitottság nagyon jó hatással lehet a zenekarra, és az épp készülő számra is.”

Middlemist RedCategories: Artisjus, Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d