Az Uptown Funknak hat helyett már tizenegy szerzője van

Az Uptown Funk vezeti a Billboard listát, a Mahasz rádiós listát, valamint számos más országban áll első helyen. Amikor novemberben megjelent, hat szerzője volt: az előadó-producer Mark Ronson és Bruno Mars, két társproducer, Jeffrey Bhasker, Phillip Lawrence, valamint Trinidad James 2012-es slágerének előadója és producere. Ez utóbbiból részleteket is tartalmaz a dal, de elismerten számos más hatást is beépítettek a szerzők.

Ezek közül az egyik a Gap Band funkzenekar Oops Upside Your Head című, sokszor hangmintázott 1979-es slágere. Nemrég ennek öt szerzője bekerült az Uptown Funk szerzői közé. A három Wilson testvér, Rudolph Taylor billentyűs és Lonnie Simmons producer együttvéve 17 %-os részesedést kapnak a jogdíjakból.

A Billboard forrásai szerint szokatlan módon indult az ügy. A Minder Music zeneműkiadó ugyanis a YouTube tartalomkezelő rendszerében jelentette be az igényt a szerzőségre. Mivel a rendszerben a kifizetendő részesedések összege nagyobb lett 100 %-nál, a YouTube a beérkező pénzeket olyan számlára utalta, amelyhez csak a probléma tisztázása után lehet hozzáférni. A már 600 milliós nézettséghez közelítő videó esetén komoly összegről lehet szó.

A közelmúlt hasonló eseteit összegezve (lásd Sam Smith Stay With Me-je, amelynek szerzői közé bekerült Tom Petty és Jeff Lyne) a szerzői joggal foglalkozó 1709 blog arra a következtetésre jut, hogy úgy tűnik, mind a jogdíjakat, mind a költségeket (tehát pl. perköltséget) tekintve olcsóbb a megállapodás, mint a pereskedés. Pláne a Blurred Lines-ítélet után: a szerzők között az a hangulat, hogy “a szerzői jogi törvény betűjénél fontosabb lett az, hogy a nagyközönség mit tekint másolásnak”. Ezt mondta a Billboardnak egy érintett menedzser: “Mindenki sokkal óvatosabb mostanában, nem akar pereskedésbe keveredni. Mert ha egy szerzői jogi vita esetleg esküdtszék elé kerül, akkor már a közvélekedés, és nem pusztán a törvény fog dönteni.”



Categories: Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading