Site icon

Az Uptown Funknak hat helyett már tizenegy szerzője van

Az Uptown Funk vezeti a Billboard listát, a Mahasz rádiós listát, valamint számos más országban áll első helyen. Amikor novemberben megjelent, hat szerzője volt: az előadó-producer Mark Ronson és Bruno Mars, két társproducer, Jeffrey Bhasker, Phillip Lawrence, valamint Trinidad James 2012-es slágerének előadója és producere. Ez utóbbiból részleteket is tartalmaz a dal, de elismerten számos más hatást is beépítettek a szerzők.

Ezek közül az egyik a Gap Band funkzenekar Oops Upside Your Head című, sokszor hangmintázott 1979-es slágere. Nemrég ennek öt szerzője bekerült az Uptown Funk szerzői közé. A három Wilson testvér, Rudolph Taylor billentyűs és Lonnie Simmons producer együttvéve 17 %-os részesedést kapnak a jogdíjakból.

A Billboard forrásai szerint szokatlan módon indult az ügy. A Minder Music zeneműkiadó ugyanis a YouTube tartalomkezelő rendszerében jelentette be az igényt a szerzőségre. Mivel a rendszerben a kifizetendő részesedések összege nagyobb lett 100 %-nál, a YouTube a beérkező pénzeket olyan számlára utalta, amelyhez csak a probléma tisztázása után lehet hozzáférni. A már 600 milliós nézettséghez közelítő videó esetén komoly összegről lehet szó.

A közelmúlt hasonló eseteit összegezve (lásd Sam Smith Stay With Me-je, amelynek szerzői közé bekerült Tom Petty és Jeff Lyne) a szerzői joggal foglalkozó 1709 blog arra a következtetésre jut, hogy úgy tűnik, mind a jogdíjakat, mind a költségeket (tehát pl. perköltséget) tekintve olcsóbb a megállapodás, mint a pereskedés. Pláne a Blurred Lines-ítélet után: a szerzők között az a hangulat, hogy “a szerzői jogi törvény betűjénél fontosabb lett az, hogy a nagyközönség mit tekint másolásnak”. Ezt mondta a Billboardnak egy érintett menedzser: “Mindenki sokkal óvatosabb mostanában, nem akar pereskedésbe keveredni. Mert ha egy szerzői jogi vita esetleg esküdtszék elé kerül, akkor már a közvélekedés, és nem pusztán a törvény fog dönteni.”

Exit mobile version