Az Apple fúrja az ingyenes zenehallgatást?

A Verge információi szerint az Egyesült Államok versenyjogi szervei vizsgálódnak az Apple körül. A vád szerint ugyanis a cég arra szeretné rábírni a major kiadókat, hogy azok lépjenek fel a Spotify ingyenes opciója ellen. A zenehallgatás egyik fő platformját, a YouTube-ot pedig állítólag úgy gyengítenék, hogy a legnagyobb majornek, a Universalnak felajánlották: kifizetik nekik azt az összeget, amelyet jogdíjként megkapnak a videómegosztótól, ha leszedetik onnan a zenéiket. Az Apple ezzel a saját, ingyenes opciót nem kínáló, valószínűleg nyáron induló előfizetéses szolgáltatásának riválisait szeretné meggyengíteni a Verge-nek név nélkül nyilatkozó források szerint. “Fel egészen Tim Cookig, ezek a fickók nem viccelnek” – mondta egyikük a lapnak.

A Verge úgy tudja, hogy az ügyben az Igazságügyi Minisztérium már több zeneipari vezetőt is meghallgatott, majd az ügyet átvette a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC). A New York Post értesülése szerint az Európai Unió is versenyjogi vizsgálatot indított hasonló okok miatt, illetve általában is aggasztónak tartja az Apple nagy piaci részesedését.

Mint arról bővebben itt írtunk, a major kiadók idén tárgyalják újra a szerződésüket a Spotify-jal, és több vezető is elégedetlenségét fejezte ki a freemium modell ingyenes részével kapcsolatban, amelyet jóval többen használnak, ám jóval kevesebb bevételt hoz, mint a fizetős rész. Azonban az eddigi értesülések inkább az ingyenes hozzáférés valamilyen korlátozásáról szóltak (akár havi limitről, akár csak a fizetős részben hozzáférhető tartalmakról), nem annak teljes megszüntetéséről. Ez utóbbi azért sem valószínű – írja a Slate -, mert a major kiadóknak tulajdonrészük van a Spotify-ban, így aligha fognak össze ellene, hogy az Apple-nek kedvezzenek. Továbbá a néha harcias nyilatkozatok ellenére az iparági szereplők nagy része úgy gondolja, hogy az ingyenes hozzáférés túlzott korlátozása inkább terelné vissza a fogyasztókat az illegális oldalakra, mint a fizetős szolgáltatásokhoz.

A Verge cikke szerint az Apple-nek a cégen belül van egy versenyjogi kérdésekkel foglalkozó osztálya, amelyet azután hoztak létre, hogy 2013-ban a bíróság kimondta, hogy törvénytelen módszerekkel próbálták felhajtani az e-book-árakat. Azt azonban nem tudni, hogy a stream szolgáltatás elindítását monitorozzák-e.

Az Apple stream szolgáltatásának másik vonzereje az lesz, hogy sztároktól kívánnak exkluzív, csak itt meghallgatható kiadványokat szerezni – írta korábban a Bloomberg. Úgy tudni, hogy – a Spotify-jal tavaly látványosan szakító, majd rengeteg lemezt eladó – Taylor Swifttel, a Florence and the Machine-nel és másokkal is tárgyalnak. Arról, hogy az exkluzív, csak egy-egy szolgáltatónál megtalálható kiadványok számának várható növekedése milyen hatással lehet a digitális piac egészére, itt írtunk.Categories: Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: