Sokat turnézni, több lábon állni: a leggazdagabb zenészek nem meglepő receptje

Több vagyonos-pénzkeresős toplista is kijött a napokban. A Billboard a 2014-ben legtöbbet kereső zenészekről negyvenes listát készített, a Forbes pedig az öt leggazdagabb rappert írta össze.

A Billboard listáját a One Direction vezeti: 2014-ben az akkor még öttagú csapat összesen 46 millió dollárt (12,5 milliárd forintot) keresett. Mint az apróbetűs részből kiderül, a becslés csak az Egyesült Államokban felvett adatokra épül, és a merch eladásokat, megfilmesítési díjakat és szponzori szerződéseket nem tartalmazza, ezért valójában ennél is nagyobb összegen osztoznak a 21-23 éves tagok. Turnéjukat összesen 3,4 millióan látták, csak ezzel többet kerestek, mint a második helyezett Katy Perry összesen (30,1 millió dollár, 8,2 milliárd forint). A harmadik Justin Timberlake 27,9 millióval (7,6 milliárd), majd jönnek a több évtized alatt megírt slágereiket turnéztató nagy öregek: Billy Joel és az Eagles.

A Billboard a bevételeket négy kategóriára bontja, és a teljes listára összesítve is megadta az arányokat: a turnézás a bevételek 80,4 %-áért felelt, az eladások pedig 13,3 %-ért (ami ugyan jóval kevesebb, mint az előző, de a szokásos mantrához képest mégiscsak egy nullánál jóval nagyobb szám). A zeneműkiadási bevételek 4,2 %-ot tettek ki, a Billboard által külön vett stream 2,1 %-ot. A legjobban keresők 55 %-a elmúlt negyvenéves. A rock és a pop műfajokat kb. egyenlő arányban képviselik a lista szereplői, és ők teszik ki a többséget (70%).

One Direction

One Direction

A turnézás nemcsak az összesítésben adja a kb. 80 %-os részesedést, hanem a legtöbb zenésznél egyénileg is kb. ez az arány. A nagy kivétel Taylor Swift, aki 2014-ben nem turnézott az Egyesült Államokban (Európában és Ázsiában igen), így itt 0-t számított neki a Billboard – ám az eladások és a zeneműkiadás utáni bevételei mindenki másnál nagyobbak voltak, és így 13,6 millióval a 15. helyre kerülhetett. Érdekes még Eminem, aki bevételeinek kevesebb mint felét szerezte turnézásból, és majdnem ugyanennyit eladásokból, noha legutolsó lemeze 2013-as. A Billboard szerint ő kereste a legtöbbet a streamből: 1,1 millió dollárt. Lady Gaga, akit már jó ideje mindenki a letűnt csillagok között tart számon, 13,3 millióval a 17. lett, így egy hellyel Britney Spears elé került.

A Forbes a leggazdagabb rappereket összeíró listájának nagy meglepetése, hogy nem Dr. Dre vezeti – pedig a lap tavalyi becslése szerint soha egyetlen zenész nem keresett egy év alatt annyit, mint a legendás producer, aki a Beats Electronics nevű, fejhallgatóiról és stream szolgáltatásáról ismert cég társalapítója volt, amelyet ugye megvett az Apple. A Forbes ezzel együtt is “csak” 700 millió dollárra (190 milliárd forint) becsli a vagyonát, és így megelőzi őt Diddy, vagyis Sean Combs, 735 millióval (199 milliárd).

Diddy nem egy nagy nyerő ötlettel gyűjtött ennyit, hanem számos üzlete van: ruhamárkái, részedesések alkoholos italokat, illetve egy ionizált vizet eladó cégben, valamint egy Revolt nevű multimédiás vállalkozása. Jay Z a harmadik a maga 550 milliójával; hiába, hogy mostanában minden a Tidal sokak szerint már most borítékolható bukásával volt tele, azért van neki elég sikeres üzlete. 50 Cent és a nálunk talán kevésbé ismert, nem annyira rapperként, hanem inkább a Cash Money kiadó vezetőjeként sikeres Birdman következik még a listán; utóbbiról itt írtunk bővebben.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: