A Soundcloud két szék között a pad alá esett

A Sony több népszerű zenészének számait eltávolította a Soundcloudról, köztük Adele, a Hozier és Kelly Clarkson dalait is. A Billboard hivatalosan meg nem erősített értesülése szerint ez annak köszönhető, hogy megfeneklettek a tárgyalások, ugyanis a kiadónál nem látnak megfelelő opciókat arra, hogy a lejátszásokból a jogtulajdonosok (elegendő) pénzt kapjanak. Másfelől maga a Soundcloud távolít el remixeket, ahelyett, hogy monetizálási opciót nyújtana, és ezzel a független zenészeket haragítja magára – szerintük azért, mert a majorök kedvére akar tenni.

A Soundcloud a legnépszerűbb audiomegosztásra használt platform, havi több mint 350 millió felhasználóval. Ám nemcsak hogy veszteséges, de sokak szerint nem is látszik, hogy milyen üzleti tervvel lehetne valaha nyereséges. Korábban nagyjából az volt a bevett zeneipari álláspont, hogy nagy közönsége miatt promóciós platformként használható a Soundcloud. Mostanra viszont mintha a legtöbben úgy látnák, hogy – mint nemrég nagy független kiadók vezetői fogalmaztak – az itt szerzett rajongókat nehéz átterelni más, a jogtulajdonosoknak fizető platformokra.

Igaz, hogy a Soundcloud elindított egy partneri programot, amely hirdetések bevételeinek megosztására épül, de ez úgy látszik, sokakat nem elégít ki. A majorök közül pedig a Warnerrel kötöttek egy sajátos szerződést, amely tulajdonrészt juttat a majornek, és nem kötelezi arra, hogy minden zenéjét megossza a Soundcloudon. A Soundcloud ellen forduló Sony mellett a harmadik, legnagyobb major, a Universal nem kommentálta az ügyet.

Másik oldalon, a független zenei közönség úgy értelmezi, hogy az engedély nélküli mixek, remixek elleni fellépés a majorök nyomására indult el. Korábban is szóltak ilyesmikről hírek, ám nemrég egy partneri szerződés nyomán abban reménykedtek sokan, hogy a jobban felismert remixek, hangminták után az eredeti alkotók pénzt kaphatnak. Ehelyett azonban inkább még többet távolítanak el – köztük nemcsak amatőr producerekét, hanem olyan ismertek is áldozatul estek, mint a (magyar fesztiválokon is gyakran megforduló) Knife Party – igaz, az ő számaik később visszakerültek.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: