MÁJUSI NAGYFELOSZTÁS – #1 Élőzenei jogdíjak

Itt vannak az előzetes összesítő eredmények a májusi nagyfelosztásról. Május 15-én a 2015. január 31-jéig befolyt jogdíjak kerülnek kifizetésre. Bár a pénzügyi munkálatok zajlanak, az első statisztikákat már el tudtuk készíteni. Mutatjuk!

Az Artisjus háromféle élőzenés rendezvény után szed be és oszt fel jogdíjat: 1. könnyűzenei koncertek, 2. komolyzenei rendezvények, 3. vendéglátó üzletben szervezett háttér élőzene. A jogdíjkifizetésben az élőzenei elhangzások adatait nemcsak az élőzenei rendezvények jogdíjainak kiszámításakor használjuk, hanem a gépzenei jogdíjak egy részét is élőzenei rendezvények adataira osztjuk fel (ez a “ráosztás”), így az elhangzott művek szerzői az élőzenei jogdíjakon felül gépzenei jogdíjakban is részesülnek.

Fotó: Fegyverneky Sándor

Könnyűzenei koncertek:

Felosztási időszak:

 • élőzenei jogdíjak (AS): félévente (májusban és novemberben)
 • ráosztások (ASR): évente (májusban)

Eredmények:

 • 9.427 db fellépés adatait dolgoztuk fel (+24% a tavaly májusi felosztáshoz képest)
 • 45.163 db magyar zenemű szerepel a jogdíjfelosztásban
 • 6.557 magyar dalszerző és jogutód számára történik jogdíjfelosztás

A 2014. június 30-ig befolyt jogdíjakat már tavaly novemberben elszámoltuk, akkor 5.168 db fellépés adatai szerepeltek a felosztásban. A májusi adatokkal összesítve ez azt jelenti, hogy 2014-ben 14.595 db fellépés adatait dolgozták fel munkatársaink.

Jogdíjak beszedése: élőzenés rendezvényeknél az alap jogdíjmérték a rendezvény áfa nélküli bevételének 9%-a. A bevétel nélküli rendezvényeknél a nézőszám alapján állapítjuk meg a fizetendő jogdíjat, a vendéglátóhelyeken tartott rendezvényeknél pedig nem százalékos, hanem fix díjjal kell kiegészíteni a szokásos jogdíjat.

Adatszolgáltatás: a rendezvény szervezője (= a jogdíjfizető) köteles arra, hogy az elhangzott művekről pontos adatokat adjon, de ebben sokszor a fellépők nyújtanak neki segítséget.

Jogdíjak felosztása: rendezvényenként zajlik a felosztás.

 • Egy adott rendezvény jogdíját az ott élőben elhangzott zeneművek szerzői kapják meg. A felosztás rövidítése: AS
 • A gépzenei jogdíjak és a műsor nélküli élőzenei jogdíjak felosztásakor a 2014 novemberében és a 2015 májusában elszámolt koncertek adatait vesszük alapul. A ráosztás rövidítése: ASR

Komolyzenei koncertek:

Felosztási időszak:

 • élőzenei jogdíjak, ráosztás (AK): évente (májusban)

Eredmények:

 • 1.954 db rendezvény adatait dolgoztuk fel (+20% a tavaly májusi felosztáshoz képest)
 • 5.842 db magyar zenemű szerepel a jogdíjfelosztásban
 • 784 magyar zeneszerző és jogutód számára történik jogdíjfelosztás

Jogdíjak beszedése: élőzenés rendezvényeknél az alap jogdíjmérték a rendezvény áfa nélküli bevételének 9%-a. A bevétel nélküli rendezvényeknél a nézőszám alapján állapítjuk meg a fizetendő jogdíjat.

Adatszolgáltatás: a rendezvény szervezője (= a jogdíjfizető) köteles arra, hogy az elhangzott művekről pontos adatokat adjon, de ebben sokszor a fellépők nyújtanak neki segítséget.

Jogdíjak felosztása: az adott évben befizetett teljes komolyzenei élő jogdíjat közös jogdíjalapba gyűjtjük, és az adott év összes elhangzására a művek műfaja, az elhangzások száma és időtartama alapján arányosan osztjuk fel. A felosztás rövidítése: AK

A gépzenei jogdíjak felosztásakor a 2015 májusában elszámolt rendezvények adatait vesszük alapul. Az élőzenei és a gépzenei jogdíjak ebben az esetben ugyanabban a felosztásban szerepelnek: AK

 

Vendéglátó élő háttérzene:

Felosztási időszak:

 • élőzenei jogdíjak, gépzenei jogdíjak (AV): évente (májusban)

Eredmények:

 • 1.736 magyar zeneszerző és jogutód számára történik jogdíjfelosztás
 • 6.750 db magyar zenemű szerepel a jogdíjfelosztásban

Jogdíjak beszedése: Ha vendéglátó üzletben nem rendezvényszerű, hanem háttérjellegű élőzenés elhangzás van (pl. bárzongorista, cigányzenekar), akkor az üzlet szokásos jogdíját kell százalékos számítás szerint kiegészíteni.

Adatszolgáltatás: a vendéglátóhelyek üzemeltetői és az adott helyen rendszeresen fellépő zenészek közösen szolgáltatnak adatot a leggyakrabban elhangzott művekről. (=mintavételes adatszolgáltatás) 2014-ben 528 belföldi vendéglátóhelyen mindösszesen 41.444 alkalommal (hetente 1-2 nap) történt ilyen háttér-típusú élőzenei fellépés.

Jogdíjak felosztása: az adott évben befizetett teljes jogdíjat egy nagy közös jogdíjalapba gyűjtjük, és az adott év összes elhangzására a művek műfaja, az elhangzások száma és időtartama alapján arányosan osztjuk fel. A felosztás rövidítése: AV

 

ÚJ! Zenei jogdíjfelosztás – érthetően

Az Artisjus-füzetek legújabb részében sorra vesszük és részletesen elmagyarázzuk az Artisjus által kezelt összes jogdíjtípust: élőzene, rádió, televízió, hangfelvételek, online, gépzene, üreshordozó-díj.

 

Szerzői Információs Rendszer (SZIR)

Az idei nagyfelosztás részletes adatait 2015. május 15-én töltjük be a szerzők személyes SZIR-oldalára, majd megkezdjük a kifizetést.

Hogy hogyan is érdemes elemezni, figyelni a SZIR-ben a jogdíjakat, arról itt írtunk bővebben.

 Categories: Artisjus, Hírek

Tags: , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: