Első eredmények! Felmérés a magyar zenei élet fejlesztéséről

A Cseh Tamás Programiroda nagyszabású kutatással méri fel, hogy a zenei élet szereplői szerint milyen irányba kellene haladnia a hazai könnyűzenének. Konkrétabban: milyen tevékenységeket, hogyan, milyen feltételekkel kellene támogatnia az NKA-nak – maguk, az érintettek, azaz a potenciális pályázók szerint. Ahogy a kutatás készítői fogalmaznak, szeretnének pontosabb képet kapni arról, milyen szakmai és anyagi problémák akadályozzák meg a magyar zene és a magyar közönség találkozását.

A kutatás még zajlik, de az első eredmények már láthatók. A kutatásban részt vesznek zenészek, DJ-k, producerek, zeneszerzők, szövegírók, zenei újságírók, menedzserek, koncert – és rendezvényszervezők, technikusok, zenetanárok, kiadók, zeneműkiadók. A kutatás teljes eredménye nyilvános lesz.

Addig is íme néhány érdekes, előzetes adat.

Artisjust_Q94_150513

Nagyobb méretért katt a képen

A zenészek (illetve őket segítő szakemberek) elsődleges célja, hogy produkciójukkal több helyszínre eljussanak. Emellett tárgyi eszközöket vásárolnának és anyagi biztonságra törekszenek.

blog_nok

Nagyobb méretért katt a képen

A kutatásban résztvevők többsége (56%) úgy gondolja, hogy a nőket nem kell előnyben részesíteni a pályázati rendszerben.

még nem nyertek

Nagyobb méretért katt a képen

A válaszadók nagy többsége, mintegy kétharmada szerint ugyanakkor előnyben kell részesíteni azokat, akik korábban még nem nyertek pályázati támogatást.

videki_kerdes

Nagyobb méretért katt a képen

Nagyjából ugyanennyi válaszadó, 63% gondolja úgy, hogy a vidéki helyszíneket kiemelten kell segíteni, hogy több koncertet tudjanak szervezni.

Artisjus_Q91_150513

Nagyobb méretért katt a képen

A kérdőívet kitöltő szerzők csaknem fele részt venne zeneszerzőknek szóló mesterkurzuson, ha az ingyenes lenne.

A kutatás készítői minden erőfeszítésük ellenére a nagyobb városokból kapják a legtöbb választ. Szeretnének minél több kistelepülési iskolába, művelődési házba, koncerthelyszínre, diszkóba, civil szervezethez és fesztiválirodákhoz eljutni kérdéseikkel, hogy segíthessenek ennek a körnek is.

Kérjük, ha ismer ilyen helyen tevékenykedő, zenét szerető szakembereket, zenét támogató szervezeteket és magánszemélyeket, juttassa el hozzájuk ennek a regisztrációs lapnak a linkjét, vagy adja meg itt a szervezet nevét, intézményi honlapját, e-mail címét.



Categories: Hírek

1 reply

  1. A helyi művelődési intézmények szakemberei számára a helyi politikusok ne szóljanak bele, hogy milyen, a kereskedelmi tévék által rájuk öntött saját gyártású zenei produkcióik szennyét adják a közösségeiknek, “a szórakoztató kulturálódási igény kielégítése” címszóval, a saját hozzá nemértesüket érvényesítve. A helyi közművelődési szakemberek viszonzásul nem fognak beleszólni a közmű-, település-, foglalkoztatás-, oktatás-, közlekedés- és szociális fejlesztések és teendők kérdésköreibe. Azt tehetik továbbra is az önkormányzati testületek helyi iparos-, kereskedő- és politikai vállalkozó érdekkörei, szintén a helyi közösség érdekeit másodlagosként kezelve.
    Ja, és legyen érdemleges, minőségi, közszolgálati műsorkeretet kötelezően kitöltő kortárs könnyűzenei bemutatkozó, aktuális hírközlő, kétheti vagy havi, állandó időpontban, a kora esti műsorsávban sugárzott, 18-49,a koncertlátogató korosztályra célzott és tematizált, a csatorna zenei termékeitől független általános koncert- és lemezmegjelenési információkat is tartalmazó könnyűzenei műsor a két fő kereskedelmi TV csatornán, mivel a közszolgálati műsorkészítők erre nem képesek, a Petőfi TV pedig totális szakmai amatőrizmus.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading