MÁJUSI NAGYFELOSZTÁS – #2 Rádiós jogdíjak

Itt vannak az előzetes összesítő eredmények a májusi nagyfelosztásról. Május 15-én a 2014. december 31-éig befolyt sugárzási jogdíjak is kifizetésre kerülnek. Bár a pénzügyi munkálatok zajlanak, az első statisztikákat már el tudtuk készíteni. Mutatjuk!

Az Artisjus szedi be és osztja fel a zeneszerzők, szövegírók részére a zenei művek rádióban történt elhangzásai után járó úgynevezett sugárzási jogdíjakat. A jogdíjkifizetésben a rádiós elhangzások adatait nemcsak a sugárzási jogdíjak kiszámításakor használjuk, hanem a gépzenei és az üreshordozó-díjak egy részét is a rádióban elhangzott zeneművekre osztjuk fel (ráosztás).

shutterstock_48066394

Eredmények:

 • 3.948.095 db elhangzási adat került pontos beazonosításra
 • 20.988 db magyar zenemű szerepel a jogdíjfelosztásban
 • 5.797 magyar dalszerző és jogutód számára történik jogdíjfelosztás

Mennyit ért egy dal egy elhangzása a rádióban?

Ez évről évre változik, ezért bármilyen tendencia megállapításához egyszerre több évnyi adatot szükséges megvizsgálnunk. Példaként most egy 3,5 perc körüli könnyűzenei művet veszünk, megnézve, hogy a Petőfi Rádióban ennek egy elhangzása mennyi jogdíjat jelentett a szerzőknek:

 • 2010-ben: 498 forint
 • 2011-ben: 435 forint
 • 2012-ben: 613 forint
 • 2013-ban: 483 forint
 • 2014-ben: 400 forint

Az egy azonos elhangzásra eső összegek évenkénti változását a következő tényezők együttese határozza meg:

 • a rádiós jogdíjalap nagysága (mennyi jogdíj folyt be tavaly a rádióktól)
 • a beazonosított elhangzások száma (mennyi elhangzási adatra osztjuk fel a befolyt pénzt)

Jogdíjak beszedése: a rádiók nem művenkénti, hanem bevételeik százalékában meghatározott (százalékos) jogdíjat fizetnek. 

Adatszolgáltatás: sokáig papíron történt, de ma már kizárólag elektronikusan szolgáltatnak adatot a rádiók. A zenei ujjlenyomat technológia segítségével pedig 2012 óta azon rádiócsatornák elhangzásai is be tudnak kerülni a jogdíjfelosztásba, amelyektől nem érkezik adatszolgáltatás.

Míg korábban a Magyar Rádió (MR) csatornái mellett 16 rádióadó műsora került feldolgozásra, addig az új technológia alkalmazásának köszönhetően 2012 óta már MR+30 adó adatait veszi figyelembe az Artisjus a jogdíjak felosztása során.

Az alábbi rádióadók 2014-es műsoranyagai szerepelnek a felosztásban:

Aktív Rádió Szolnok Best FM Class FM Corvinus Rádió
Csaba Rádió Európa Rádió Fehérvár Rádió Focus Rádió
Gazdasági Rádió Gong Rádió Helikon Rádió Jazzy
Juventus Rádió Klasszik Rádió Klubrádió Budapest Lánchíd Rádió
Magyar Katolikus Rádió Magyar Rádió csatornái Méz Rádió Music FM Budapest
Nyugat Rádió Rádió 1 Békéscsaba Rádió 1 Pécs Rádió 88
Rádió Antritt Rádió M Rádió Q Retro FM
Sunshine Rádió

Felosztás:

A rádiós felosztás pont-alapú. Ez azt jelenti, hogy minden elhangzási adatot először lefordítunk pontokra, és a felosztásba kerülő teljes jogdíjösszeget ezen pontok alapján osztunk szét. A pontok száma függ a mű:

 • hosszúságától
 • műfajától
 • elhangzási jellegétől (konkrét-, szignál-, háttér-, reklámzene)

Az elhangzásokra jutó jogdíj összege természetesen függ az adott rádióadó befizetésétől is. Ugyanazon mű ugyanolyan hosszúságú elhangzása egy nagyobb bevételt elérő, tehát magasabb jogdíjat befizető rádióban arányosan több felosztott jogdíjat eredményez a szerzőnek.

A gépzenei jogdíjak felosztásakor a 2015 májusában elszámolt rádiós elhangzások adatait vesszük alapul. A gépzenei jogdíjak egy külön felosztásban szerepelnek: RARNY

 

Felosztási időszak:

 • sugárzási jogdíjak (AR+RARM): évente (májusban)
 • ráosztások:
  • gépzenei jogdíjak (RARNY): évente (májusban)
  • üreshordozó-díj (RARUH): évente (júniusban)

 

ÚJ! Zenei jogdíjfelosztás – érthetően

Az Artisjus-füzetek legújabb részében sorra vesszük és részletesen elmagyarázzuk az Artisjus által kezelt összes jogdíjtípust: élőzene, rádió, televízió, hangfelvételek, online, gépzene, üreshordozó-díj.

 

Szerzői Információs Rendszer (SZIR)

Az idei nagyfelosztás részletes adatait 2015. május 15-én töltjük be a szerzők személyes SZIR-oldalára, majd megkezdjük a kifizetést.

Hogy hogyan is érdemes elemezni, figyelni a SZIR-ben a jogdíjakat, arról itt írtunk bővebben.Categories: Artisjus, Hírek

Tags: , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: