Külön kiemeli a magyar és régiós zenekarokat a budapesti Womex

Az októberben Budapesten tartandó Womex tegnapi évadnyitó összejövetelén kiderült, hogy a legjelentősebb világzenei szakvásáron lesz külön régiós színpad, amelyen magyar, lengyel, cseh, szlovák, balkáni és balti zenekarok lépnek majd fel. Továbbá egy “nulladik nap”, amelyre a szakma krémjét külön meghívják, és nekik kb. tíz hazai előadó mutatkozik be. Ezekről részletes decemberi interjúnkban Weyer Balázs, a szervező Hangvető munkatársa még csak mint az anyagia lehetőségektől függő tervekről, álmokról beszélt – most már tudni lehet, hogy megvalósulnak. Így tehát túl azon, hogy a Budapesten rendezett Womex önmagában is hatalmas lehetőség a magyar folk- és világzene, illetve az egész régió számára, még erre rátesznek egy lapáttal a szervezők.

Weyer Balázs azt is elmondta, hogy rekordszámú jelentkezője van az idei Womexnek: több mint 1000 előadó szeretne bekerülni a 70 kiválasztott közé. Ez annak is köszönhető, hogy a régióból szintén rekordszámú jelentkező van (mint interjúnkban is olvasható, anyagi okokból sok régiós zenekar nem tudott eljutni a messzebb rendezett, korábbi szakvásárokra), illetve Magyarországról a szokásos 2-3 helyett közel 70 előadó pályázott. Azt, hogy ez milyen nagy szám, Weyer Balázs azzal érzékeltette, hogy a Spanyolországban tartott Womexre ugyanennyi helyi zenekar jelentkezett – a majdnem ötször akkora lakosságú országból.

Természetesen az, hogy hol rendezik a Womexet, elvben nem befolyásolja a zsűri döntéseit. Azonban a “hét szamuráj” (ahogy a zsűrit nevezik) egyike, Lelkes András elmondta, hogy rajta kívül még egy tag a régióból származik, a lengyel Marta Dobosz, és ez mindenképpen éreztetni fogja a hatását, és ez a Womex már csak “ettől is más lesz, mint a többi”. A zsűritagokat itt lehet megismerni.

Weyer Balázs arról is beszélt, hogy nem titkolt céljuk, hogy Budapest a világzenei iparban régiós központtá váljon, és a visszajelzések alapján ez megvalósulni látszik.

Már lehet regisztrálni a Womexre, június 19-ig kedvezményes áron. Mint elhangzott, ha egy zenekarból egy tag regisztrál, akkor hozzáférést kapnak a Virtual Womex felülethez, ahol tájékozódhatnak, és már a személyes találkozást megelőzően felvehetik a kapcsolatot fontos iparági szereplőkkel.

A Womex megrendezésére adott, részben visszatérítendő, részben vissza nem térítendő állami támogatásról, ezek megtérüléséről korábbi interjúnkban esett már szó. Most kiderült az is, hogy az esemény főszponzora a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány, fő médiapartnere az MTVA, fő online médiapartnere a CEMP, együttműködő médiapartnere az Origo.

womexCategories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: