Többé nem csinálok semmi olyasmit, amihez a zeneipar engedélye kell

2011 májusában-júniusában a zenei sajtó Turntable.fm-től volt hangos. Főleg az amerikai, hiszen csak az Egyesült Államokban lehetett használni a virtuális DJ-zést és közösségi funkciókat egyesítő programot. A lényeg az volt, hogy különböző szobákban (room) játszottak a virtuális DJ-k, és az általuk választott számokat mindenki meghallgatta, aki ide belépett. A dalválasztást lehetett díjazni: aki sok awesome szavazatot szerzett a hallgatóktól, DJ-pontokat kapott, aki pedig túl sok lame-et, az hamarosan távozhatott a virtuális DJ-pultból, és más jött helyette. A hallgatók virtuális figurákat kaptak, akiket bólogatásra késztethettek, a pontokból pedig fejlesztgethettek. Társalogni is lehetett a szoba többi résztvevőjével.

A Turntable.fm két hónap alatt havi 420 ezer aktív felhasználót szedett össze, és rengeteg befektető vonzott, Aztán 2013 végén be is zárt. A Shorthand Social most interjút készített az alapító Billy Chasennel, amely levonja a tanulságokat – és ezek jóval túlmutatnak a Turntable.fm történetén.

Egyrészt ott voltak a jogosítási problémák. A Turntable.fm sajátossága az volt, hogy minden egyes szobában a hallgatók számára rádiószerűen működött: nem választhatták meg a dalokat, nem tudták, mi következik, nem tudtak ugratni (legfeljebb leszavazni a DJ-t). Az ilyen felhasználásért természetesen kell jogdíjat fizetni, viszont nem kell rá külön engedélyt kérni a jogtulajdonostól. Azonban az éppen aktuális DJ (tehát szobánként mindig aktuálisan csak egy-egy, de változó felhasználó) számára már nem így, hanem on-demand szolgáltatásként működött a Turntable.fm, hiszen ő megválaszthatta, mi szóljon, akár a szolgáltató könyvtárából, akár saját zenét feltöltve.

Úgyhogy a cég nem úszta meg a jogosítást, ráadásul a két jól bejáratott felhasználás közötti, speciális szerződéseket kellett összehozniuk. Ez, valamint a megfelelő informatikai háttér kiépítése rengeteg időt vett el magának az alkalmazásnak a fejlesztésétől. Billy Chasen most így foglalta össze a tapasztalatait a zeneiparral: “nagyon lelkesek voltak, de közben megértették velünk, hogy ha nem működünk együtt, akkor tönkretesznek minket. Tulajdonrészt is kértek a cégből, igazából a semmiért, csak azért, hogy nem pereltek be minket.” Mint mondja, azóta olyan alkalmazásokat indított, amelyeknek semmi köze nincs a zenéhez, és “felszabadító érzés, hogy elindíthatsz valamit anélkül, hogy erre valakitől engedélyt kellene kérned, ráadásul rögtön globális eléréssel. Nagyon szeretem a zenét, de amíg valami nem változik meg, addig semmi újat nem fogok indítani ezen a területen.”

Továbbá hosszú távon gondot jelentett, ami rövid távon pont hogy a Turntable.fm zajos sikerét okozta: az, hogy nagyon addiktív volt. Elvben lehetett úgy is zenét hallgatni, hogy közben a felhasználó nem szavazott és beszélgetett a többiekkel, de ezzel pont a lényeg veszett volna el. Az emberek többsége az idejének nagy részében azonban passzívan, a háttérben akar zenét hallgatni. Ezt felismerve indítottak egy “passzív Turntable.fm-et” is Piki néven, de ez nem lett sikeres.

Mint a Forbes 2013-as cikke írja, egy alkalmazás akkor tud igazán sikeres lenni, ha szokássá válik a használata – mint ahogy automatikus szokásunk bizonyos időközönként ránézni mondjuk a Facebookra, hogy mi történt ott. Ez a szokásszerűség a hasznosság és a használat gyakoriságának optimális keverékéből áll elő, és ez nem volt meg a Turntable.fm-nél: mivel túl sok figyelmet igényelt, az emberek túl ritkán engedhették meg maguknak, hogy belépjenek. Az újdonság ereje által bevonzott rengeteg felhasználó jó része “kiégett”, és az aktív felhasználók száma beállt kb. havi 20-50 ezerre.

Az interjút készítő Stephen Phillips Billy szerint zeneipari körökben máig gyakran előkerül a Turntable.fm, amikor arról van szó, hogy a zene nagyon erős közösségi aspektusát hogyan, milyen alkalmazással lehetne kihasználni. Azt, amit annak idején a virtuális DJ-zés tudott, azóta sem ismételte meg egyetlen termék sem. Billy Chasen egyébként úgy látja, hogy a virtuális koncertekben nagy jövő lehet, főleg, hogy most már a VR terjedésével a technológia is megvan ehhez.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: