Három hónapos bevételkiesés: az Apple nem fizet a próbaidő alatt

Újabb szerződés szivárgott ki, ezúttal egy részlet az Apple Music ismeretlen féllel kötött (vagy megkötendő?) szerződéséből, a díjazásról. Az elsőre talán nem feltűnő, ám annál súlyosabb kitétel az, hogy a három hónapos, ingyenes próbaidőszakban lévő felhasználók által meghallgatott zenék után egyáltalán nem fizet jogdíjat az Apple.

A Music Business Worldwide úgy tudja, hogy a major kiadók már megkötötték a szerződésüket az Apple-lel (nem tudni, hogy a fenti feltétel szerepel-e benne), de a számos függetlent képviselő Merlinnel pont a fenti pont miatt akadtak meg a tárgyalások. (A Merlin tagjai például: XL, Domino, Matador, [PIAS], Ninja Tune, Armada, vagyis a legnagyobb független kiadók.)

“Gyakran hajlandóak vagyunk segíteni egy új stream szolgáltató piacra lépését az ingyenes próbaidő alatt. De hát ez az Apple, amelynek egyrészt sok millió felhasználója van, másrészt az egész zenei szolgáltatásuk célja csak az, hogy segítse a hardvereladásokat. Az, hogy semmilyen kompenzációt nem adnának a próbaidőszak alatt, rendkívül nagy csalódás” – mondta a lapnak egy forrás egy független kiadótól.

Nem pusztán arról van szó, hogy egy új bevételi forráshoz csak később jutnak hozzá, hanem arra számítanak a kiadók, hogy az Apple Music indítása, főleg az ingyenes időszakban, jelentősen csökkenti a letöltéseket a kimagaslóan legnagyobb online áruházban, az iTuneson. (Az Apple tagadja, hogy a letölteni vágyókat át akarnák terelni a streamre, de ettől még valószínű, hogy mennek maguktól.) Ráadásul biztosan lesznek olyanok, akik ugyan a Spotify vagy más szolgáltató előfizetői, de legalábbis az ingyenes időszakban kipróbálják az Apple Musicot, ezalatt a Spotify-t kevesebbet használják, így egy másik forrásból származó bevétel is csökkenni fog. Ha pedig a június 30-cal kezdődő időszakban jelentősen csökkenő bevételre lehet számítani, akkor senki nem akar majd új lemezzel kijönni – ami aztán a fizikai eladásokat is visszaveti. A kisebb független kiadók számára egy ilyen ínséges negyedév katasztrofális lehet.

A Music Business Worldwide szerint ha a Merlinnel nem tud megegyezni az Apple, akkor az egyes kiadók dönthetnek majd egyenként, hogy aláírják-e a szerződést, vagy leszedetik a zenéiket az Apple Musicról.

(Érdemes megjegyezni, hogy a Digital Music News a szerződést kiszivárogtató cikke e azt írta, hogy csak 58 %-ot fizet az Apple Music, szemben az iTunes és a Spotify által is kifizetett 70 %-kal. Azonban az 58% csak a kiadók része; a szerzőknek járó jogdíjakkal együtt kijön a többi piaci szereplőéhez hasonló arány.)



Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading