Facebook: jönnek a monetizált videók, aztán stream?

Csak név nélküli forrásokra hivatkozik a Music Ally máris sokfelé idézett cikke, amely szerint a Facebook először a videóit monetizálná a YouTube-hoz hasonlóan, vagyis a jogtulajdonosok részesülnének a reklámbevételekből, majd később egy saját stream szolgáltatást is indítana. FRISSÍTÉS: A Facebook ez utóbbit sajtóközleményben tagadta, és a Billboardnak egy major kiadó munkatársa is azt mondta, hogy nem folynak erről tárgyalások.

A videókra vonatkozó tárgyalások, amelyekről számos más lap is beszámolt, állítólag már előrehaladott állapotban vannak. Eszerint hónapok kérdése, hogy megjelenjen a Facebookon a YouTube Content ID-hoz hasonlító rendszer, amely felismeri a felhasználók által feltöltött videókban a jogvédett zenéket, és a jogtulajdonosok számára lehetővé teszi, hogy leszedessék ezeket, vagy részesüljenek a reklámbevételekből.

A Variety értesülése szerint pontosan a YouTube-on is megszokott 55 %-ot fogja továbbadni. Azonban a jogtulajdonosok arra számítanak, hogy Facebook nagyon pontosan célzott reklámai több bevételt jelentenek majd, mint a Google videómegosztóján.

A Music Ally szerint a tartalomazonosító rendszer hatékonyságától, sikerétől függ, hogy a jogtulajdonosok hogyan fognak hozzáállni a hosszú távon tervezett stream szolgáltatáshoz. Erről még nem sokat tudni; a lap szerint valószínűbb, hogy sajátot fejleszt a YouTube, mintsem egy létezőt felvásárolna (mint az Apple a Beatset), de még ez is változhat.

A Facebook “cikivé válásáról”, netán “haláláról” már évek óta jelennek meg cikkek, ezzel együtt még mindig nincs igazi vetélytársa. Így ha valóban megjelenik ezeken a piacokon, az igen nagy hatást fog gyakorolni a zenei világra.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: