Budapest kedvence Kis Grófo és Pixa, a Spotify szerint

A Spotify – és az általa megvásárolt, adatelemzéssel foglalkozó Echo Nest – elkészítette a világ városainak zenei térképét. Itt grafikusan ábrázolvaitt pedig listába rendezve azt lehet megnézni, hogy melyek a bekerült, majdnem 900 város “jellemző népszerű zenéi” – vagyis azok a dalok, amelyeket az adott helyen sokat hallgatnak a Spotify-on, máshol viszont nem.

A kéthetente frissülő térképre egy magyar város került fel. A budapesti playlist élén Pixa és Kis Grófo Bulibárója áll, aztán a Wellhello és Halott Pénz Emlékszem, Sopronban című száma, és persze mindkét előadó külön-külön is számos dallal szerepel a toplistán. Általában véve a YouTube-toplisták és a fesztiválok headliner listáinak keverékére emlékeztet leginkább “Budapest hangja”, ha az előbbiből a mulatós nagy részét kivesszük: az említetteken kívül van még sok Punnany Massif, Kelemen Kabátban, Irie Maffia, valamint Kispál és a Borz, 30Y, Szabó Balázs Bandája stb.

A Musical Map: Cities of the World megjelenését bejelentő sajtóközlemény – amely egyébként az érdekes példak között Budapestet is kiemeli – két trendre hívja fel a figyelmet. Az egyik a hip hop népszerűsége: nyelvtől, földrajzi helytől függetlenül minden más műfajnál több dal tartozott ide a playlisteken. A másik nem annyire meglepő: ha a máshol is népszerű előadókat kivesszük, akkor leginkább helyi szerepelnek a “jellemző népszerű zenék” között.

A listát azért a helyén kell kezelni, hiszen tudható, hogy a Spotify magyar felhasználói jellemzően inkább külföldi zenéket hallgatnak. A magyar stream lista azért lett a korábbinál jóval karcsúbb tavaly ősszel, mert bekerültek a Spotify adatai, amelyet más szolgáltatásoknál többen használnak, viszont nem kedvez kiemelésekkel a magyar előadóknak.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: