Új ítélet a Blurred Lines-ügyben, és még nincs vége

Márciusban zárult le első fokon a Blurred Lines körüli per, amelyről itt írtunk részletesen. Mint ismeretes, az esküdtszék azt állapította meg, hogy szándékos jogsértés ugyan nem történt, mégis elmarasztalta a szerzőket. Az ítéletet, amelynek lehetséges következményeit sokan elemezték – lásd összefoglalónkat -, nem fogadta el Robin Thicke és Pharrell Williams ügyvédje.

Első körben újratárgyalást kértek, hivatkozva többek között a szakértők tanúvallomásainak, illetve az esküdtszéknek adott instrukciók vélelmezett hibáira. (Az előbbiek közé az tartozik például, hogy egy szakértő a hangfelvétel egyes elemeire is támaszkodott elemzésében, miközben a szerzői jog csak a kottába foglalt szerzeményt védi.) Marvin Gaye örökösei pedig azt szerették volna elérni, hogy a bíróság tiltsa meg a Blurred Lines terjesztését. A kérelmeket most az eredeti per bírája, John Kronstadt ítélte meg. Ez tehát nem a fellebbezés volt, amire alperes ügyvédje szerint számítani kell. “További jogorvoslati lehetőségekkel fogunk élni, és tisztázni fogjuk, hogy mi a különbség az inspiráció és a szerzői jog megsértése között” – nyilatkozta Howard King.

John Kronstadt nem adott helyt sem az újratárgyalásra, sem a Blurred Lines terjesztésének tilalmára vonatkozó kéréseknek. Több ponton megváltoztatta viszont az ítéletet. Egyrészt csökkentette a kártérítés összegét, 7,4 millió dollárról 5,3 millióra (1,5 milliárd forint – ez 0,6 milliárd forintnyi különbség). Másrészt viszont a Blurred Lines után befolyó jogdíjak 50 %-a mostantól Marvin Gaye örököseit illeti. A bíró továbbá kiterjesztette az elmarasztaltak körét is: Robin Thicke és Pharrell Williams mellett immár a dalban egy versszak erejéig szereplő rapperre, T.I., továbbá a dal terjesztésében részt vevő több lemezkiadókra is (UMG Recordings, Interscope, Star Trak Entertainment).



Categories: Hírek

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading