Új ítélet a Blurred Lines-ügyben, és még nincs vége

Márciusban zárult le első fokon a Blurred Lines körüli per, amelyről itt írtunk részletesen. Mint ismeretes, az esküdtszék azt állapította meg, hogy szándékos jogsértés ugyan nem történt, mégis elmarasztalta a szerzőket. Az ítéletet, amelynek lehetséges következményeit sokan elemezték – lásd összefoglalónkat -, nem fogadta el Robin Thicke és Pharrell Williams ügyvédje.

Első körben újratárgyalást kértek, hivatkozva többek között a szakértők tanúvallomásainak, illetve az esküdtszéknek adott instrukciók vélelmezett hibáira. (Az előbbiek közé az tartozik például, hogy egy szakértő a hangfelvétel egyes elemeire is támaszkodott elemzésében, miközben a szerzői jog csak a kottába foglalt szerzeményt védi.) Marvin Gaye örökösei pedig azt szerették volna elérni, hogy a bíróság tiltsa meg a Blurred Lines terjesztését. A kérelmeket most az eredeti per bírája, John Kronstadt ítélte meg. Ez tehát nem a fellebbezés volt, amire alperes ügyvédje szerint számítani kell. “További jogorvoslati lehetőségekkel fogunk élni, és tisztázni fogjuk, hogy mi a különbség az inspiráció és a szerzői jog megsértése között” – nyilatkozta Howard King.

John Kronstadt nem adott helyt sem az újratárgyalásra, sem a Blurred Lines terjesztésének tilalmára vonatkozó kéréseknek. Több ponton megváltoztatta viszont az ítéletet. Egyrészt csökkentette a kártérítés összegét, 7,4 millió dollárról 5,3 millióra (1,5 milliárd forint – ez 0,6 milliárd forintnyi különbség). Másrészt viszont a Blurred Lines után befolyó jogdíjak 50 %-a mostantól Marvin Gaye örököseit illeti. A bíró továbbá kiterjesztette az elmarasztaltak körét is: Robin Thicke és Pharrell Williams mellett immár a dalban egy versszak erejéig szereplő rapperre, T.I., továbbá a dal terjesztésében részt vevő több lemezkiadókra is (UMG Recordings, Interscope, Star Trak Entertainment).Categories: Hírek

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: