Mindenhol fent volt a kitalált énekesnő lopott lemeze

Gyerekmodellként és -színészként kezdte, majd énekesnőként és dalszerzőként folytatta karrierjét Lucia Cole. Olyan sztároknak írt számokat, mint Mariah Carey, Beyoncé, Christina Aguilera és mások, majd május végén kiadta első nagylemezét egy major kiadónál.

A baj csak az, hogy Lucia Cole nem létezik, és a mondott nagylemezen valójában Jessica Simpson számai (ha nem is a legismertebb slágerei) találhatók, enyhén megváltoztatott címekkel.

Az önmagában nem új dolog, hogy valakik kitalálnak egy személyt, írnak neki Wikipedia-szócíkket, a fotóit egy modelltől veszik el, és a Twitteren is üzengetnek a nevében. (64 ezer követőt össze is szedtek ezzel.) Itt szépen össze van gyűjtve minden, az azóta törölt Wikipedia-szócikktől egészen addig a videóig, amelyen Lucia Cole rajongója énekli a legnagyobb slágerét…

Az igazán komoly gond az, hogy az iTunes, a Spotify, az Amazon, a Google Play és a Tidal egyaránt simán a katalógusába vette a nem létező Lucia Cole lopott számait, mégpedig a Universalhoz tartozó Republic kiadványaként (természetesen nem volt szerződése). Csak nagyjából másfél hónappal a “megjelenés” után szedték le ezeket, vagy legalábbis nagy részüket, miután a Twitteren, majd ezen a fórumon elkezdték sorolni a bizonyítékokat az átverésre.

Az ember azt gondolná, hogy az iTuneson és a többi szolgáltatásnál csak van valami szűrés, ami megakadályozza azt, hogy valaki a saját nevén elhelyezze a boltban más zenéit – írja az NPR. Igaz, a cikk azt is megjegyzi, hogy a Nielsen adatai szerint nem volt olyan Lucia Cole-, vagyis Jessica Simpson-szám, amiből ötnél többet adtak volna el. Ami lehet, hogy megnyugtató, de “az, hogy milyen könnyűnek tűnt végrehajtani mindezt, és mennyi ideig tartott, mire végett vetettek neki, óhatatlanul azt juttatja az ember eszébe: hány Lucia Cole van még?”

Így nézett ki Lucia Cole lemeze az iTunes katalógusában

Így nézett ki Lucia Cole lemeze az iTunes katalógusábanCategories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: