“Szocialista” alapon szervezik a legnagyobb metalfesztivált, és jó, ha nullára kijönnek

Nemzetközileg, a műfaj szűkebb színterén kívül is ismert a Wacken Open Air, a legnagyobb, metalra koncentráló fesztivál. Azt azonban kevesen tudják, hogy amint a Billboardnak az alapító Thomas Jensen nevetve mondta, a “metal szocializmus” jegyében szervezik.

Ez azt jelenti, hogy minimális a szponzori jelenlét: a Beck’s sör és a Monster energiaital mellett csak olyan cégek vannak itt, amelyek valami kézzel fogható előnyt nyújtanak a fesztiválozóknak: például a zuhanyzókban megtalálható szappant biztosítják. Emellett nincsenek VIP jegyek, és a büfék árait is igyekeznek alacsonyan tartani, hogy a napi adag “egy kolbász és négy sör” megfizethető legyen. A kiadási oldalon viszont a műfaj legnagyobb nevei vannak, valamint a fesztivál 2500 dolgozója – és a Billboard szerint az sem lehet olcsó, hogy mindent ellátnak a WAO logóval, még a backstage-ben kapható sütiket is. (A cikk fotóval is illusztrálja ezt.)

Az 1990 óta a Wacken nevű német faluban megrendezett Wacken Open Air története nagy részében veszteséges volt, és idén is “éppen hogy túlél” a fesztivál, de profitja nem lesz. Szerencse, hogy rendre elővételben elkel az összes jegy, még a program bejelentése előtt. Már most telt házas a 2016-os Wacken, és ebből a bevételből a tavalyi adósságokat tudják rendezni. De Thomas Jensen elégedett: “akkor vagyunk sikeresek, ha a rajongók a lehető legjobbak kapják”.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: