A BitTorrenttel együtt törné le az illegális letöltéseket az RIAA

Az Egyesült Államok kiadókat tömörítő szervezete, az RIAA “kalózkodás elleni” alelnöke, Brad Buckles együttműködést szorgalmazó levelet írt a BitTorrent cég vezetőjének, amelyről számos lap beszámolt, és maga a levél is felkerült ide.

Brad Buckles egyfelől Matt Mason, a BitTorrent tartalmakért felelős vezetőjének szavait idézi, miszerint a BitTorrent “nem támogatja a kalózkodást”, és aki jogsértésre használja az általuk kifejlesztett szoftvert, az rosszul használja. Ezzel szemben az RIAA a következő adatokat hozza: a becslések szerint a 2014-ben az Egyesült Államokban torrenttel letöltött, jogsértő tartalmak kb. háromnegyedét a BitTorrent kliensével töltötték le; a véletlenszerű mintavételezéssel kiválasztott torrentek 82,4 %-a “nagy valószínűséggel” jogsértő volt; az egyik legnépszerűbb torrentoldal 100 legnépszerűbb zenei torrentje közül 99 jogsértő volt.

Eszerint, írja Brad Buckles, ha a BitTorrent komolyan veszi a fenti szavakat, akkor a jelenleginél aktívabban fel kell lépnie a jogsértések ellen. Erre a következőt javasolja: dolgozzanak ki módszert az együttműködésre, amelynek keretében az RIAA rendszeres időközönként eljuttatja a BitTorrentnek a jogsértő torrentek adatait, a cég pedig “az információt arra használhatja, hogy szolgáltatásaiban megakadályozza a további jogsértéseket”. Továbbá szívesen ajánlanak további cégeket, amelyek a jogsértő torrentek azonosításával foglalkoznak.

A Billboard emlékeztet arra, hogy az RIAA alelnöke nemrég a hivatalos szoftverletöltő oldalt üzemeltető CNetnek is írt hasonló levelet, arra hivatkozva, hogy olyan szoftverek is találhatók náluk, amelyeket illegális letöltésre is használhatnak.

A “torrentezés” védelmezői rendszeresen arra hivatkoznak, hogy a torrent csak a fájlok megosztásának egy különösen hatékony, semleges technológiája. A BitTorrent ennél is tovább megy: hivatalos “kiadványokat” terjeszt és reklámoz, Bundles néven. Tavaly nagy figyelmet kapott, hogy Thom Yorke szólólemezét is így jelentette meg, ráadásul különleges módon fizetős formában. Korábban a Nine Inch Nails is használta a torrentet például arra, hogy nagy méretű hivatalos koncertfilmjét megossza a rajongókkal. A Bundles oldalon Slash, Moby, Diplo, az Atari Teenage Riot, a Public Enemy kiadványait is megtaláljuk. Valamint filmeket: nemrég a tudomány népszerűsítésével nevet szerzett Bill Nye osztotta meg itt a klímaváltozás elleni fellépést szorgalmazó filmjét. Korábban a BBC egy, a Doctor Who sorozathoz tartozó torrentet kínált, amelynek ingyenes és fizetős változata is volt.



Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading