Munkacsoport alakul az iskolai éneklés megújítására

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) közleményében ezt írja: “Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nemzetközi tekintélyekből álló munkacsoportot kért fel arra, hogy tegyen javaslatot az iskolai énektanítás megújítására, az iskolai éneklés megerősítésére a kodályi hagyományok értelmében. A munkacsoport tagjai: Kodály Zoltánné, Mindszenty Zsuzsánna, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek (KÓTA) elnöke, Ittzés Mihály, a Magyar Kodály Társaság elnöke, Vigh Andrea egyetemi tanár, a Zeneakadémia rektora, Nemes László, a Kodály Intézet vezetője és Vásáry Tamás.”

Mint az a teljes magyar sajtót bejárta, a miniszter, Balog Zoltán korábban azt mondta, hogy tervezik a “mindennapos éneklés” bevezetését, majd – mivel ezt sokan félreértették – pontosított, hogy ez nem jelenti azt, hogy minden nap lesz énekóra. Mint egy sajtótájékoztatón nyilatkozta, “első lépésben azt szeretnénk, ha minden iskolában lenne legalább egy kórus, amelyet szakember vezet, és a próbái védett időben lennének”, illetve kiemelte a szaktanárok továbbképzésének fontosságát. (A javaslatról itt olvashatók szaktanárok véleményei.)

Rendszeresen felvetődik, így most is előkerült, hogy az iskolai zeneoktatásnak a könnyűzenével is foglalkoznia kellene. A sajtóközlemény – amelynek teljes szövegét idéztük – erről nem ejt szót, ám a felkért tekintélyes szakemberek listája legalábbis nem arra látszik utalni, hogy ebbe az irányba haladna az iskolai éneklés megújítása.Kategóriák:Hírek

Címkék:,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: