Kinek köszönhető, hogy egyre több az idegesítő hirdetés az illegális oldalakon?

Sikeres a brit rendőrség 2013-ban indult akciója, amelynek keretében a jogsértő oldalak reklámbevételeit kívánják csökkenteni. Legalábbis a nagy reklámvásárló cégek 73 %-kal csökkentették az illegális oldalakon az aktivitásukat. Van, aki szerint ez fontos eredmény – és van, aki szkeptikusabb.

A londoni rendőrség Operation Creative nevű akciója 2013 nyarán indult. Azt az elvet követik, hogy a jogsértő oldalak ellen a bevételi oldalon kell támadást indítani, ami pedig nem más, mint a reklám. Egy becslés szerint 2013-ban a jogsértő oldalak reklámbevétele 227 millió dollár volt (63,7 milliárd forint). Abban az évben még számos, jónevű cég hirdetései jelentek meg ezeken az oldalakon (például a National Lottery). Nem mintha ezek direkt támogatni kívánták volna a kalózkodást, hiszen nem közvetlenül vásárolták ezeket a reklámokat, hanem erre szakosodott cégeket bíztak meg.

A rendőrség ezért létrehozta a jogsértő oldalak listáját (Infringing Website List), amely nem nyilvános, viszont a reklámelhelyezésekért felelős cégek hozzáférhetnek. (Mint a kritikákra válaszul akkor közölték, egy-egy meggyanúsított oldal üzemeltetőit megkeresik, mielőtt felveszik a listára.) Két év alatt azt érték el, hogy ezeken az oldalakon “a legnagyobb reklámvásárló cégek költései 73 %-kal csökkentek”, és például az étel-, ital- és autógyártó cégek, az ingatlankereskedők hirdetései csaknem teljesen eltűntek ezekről az oldalakról. Nemrég a szerencsejátékok szervezői is csatlakoztak az akcióhoz.

Ezt az eredményt egy független cég, a Whitebullet kutatásai igazolták. Ennek vezetője azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a rendszer még nem tökéletes, hiszen a reklámhelyek megvásárlásával megbízott cégek néha kiszervezik a munkát, esetleg a rendőrséggel kevésbé együttműködő partnereknek. Ezzel együtt egy brit felhasználó számára jelentősen megváltozott az illegális oldalak képe. (A hirdetéseket rendszerint lokalizálva jelenítik meg.) “Egyre kevesebb az igazán értékes hirdetés, a nagy, jól ismert márka. Olyan formátumok felé mozdultak el ezek a hirdetések, amelyek alacsonyabb bevételt jelentenek, és a fogyasztó szempontjából pedig kevésbé hitelesek: felnőtt oldalak, vagy ‘ingyenes játékok’ hirdetései, amelyekről aztán kiderül, hogy rosszindulatú szoftvert terjesztenek, vagy átverik a felhasználót; vagy egyszerűen csak zavaróak.”

Ugyanakkor egy másik szakértő, az Oxford Internet Institute munkatársa azt mondta a BBC-nek, hogy attól még, hogy néhány szektor hirdetései kiesnek, automatikusan mások lépnek a helyükre, így az illegális oldalak bevételei nem fognak jelentősen csökkenni.

Akárhogy is, az Operation Creative alapelve, vagyis “a pénzcsapok elzárása” az EU digitális stratégiájában is szerepel, amiről részletesen itt írtunk.Categories: Hírek

Tags:

1 reply

  1. Kinek köszönhető, hogy több, mint 10 éve egyik TV csatornán le nem adott és nem is értékesített, de szigorúan(és egyben feleslegesen) jogvédett anyagok csak oda kerülhetnek fel és ez miatt oda mennek az emberek, mert máshol azok nem elérhetőek, nem nézhetőek? A nagy látogatottság miatt nagy a reklám bevétel is. Rengeteg sorozat van, aminek a jogvédettségét nem érdemes fenntartani és egyben fel is kellene tenni az internetre, mint ismétlés(pontos sugárzási időkkel együtt). Milyen furán jön az ki, hogy télen leadják az M3-on az ismétlést és bemondja Antal Imre, hogy Már így nyár elején… Nem értem, hogy pl. Gálvölgyi-show, Pasik!, Kész átverés Show, Mónika Show, Balázs Show, Jóban-rosszban, stb. miért nem kerülhet fel legálisan az internetre emblémával. Most őszintén: van értelme ezen sorozatok egy részét bármikor is megismételni(főleg a 4.-től kezdve kérdezem)? Aki akarja, nézze meg utólag!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: