Már nem nő jelentősen a top DJ-k fizetése

A Forbes számos listája közül most az Electronic Cash Kings jelent meg, amely a világ legjobban kereső DJ-it sorolja fel. A neveken túl a kiegészítő információk is érdekesek.

A listát a tavalyihoz hasonlóan ismét Calvin Harris vezeti, aki 12 hónap alatt 66 millió dollárt keresett. Kevesebb volt a fellépése, mint korábban, de a gázsija nőtt; az utóbbi időben inkább saját számokat készített, és a nagylemeze jól fogyott. No meg a reklámszerződések: például ő lett az Armani arca. Tőle jóval lemaradva jön David Guetta (37 millió dollár), majd Tiësto (36 millió), majd megosztva Skrillex és Steve Aoki (24 millió).

A trendekről azt írja a Forbes, hogy míg az első, 2012-es – tehát az elektronikus tánczene (EDM) berobbanása után készített – hasonló listájuk, valamint 2013 között a top DJ-k összesített bevétele 108 %-kal nőtt. A rákövetkező évben 11 %-kal, tavalyról idénre viszont csak 2,5 %-kal. Ami persze nem jelenti azt, hogy “az EDM lufi kipukkadt”, csak azt, hogy a piac immár stabilizálódott. Illetve a Forbes szerint hozzájárul ehhez az is, hogy egyre fontosabb a vizualitás szerepe, hiszen a show az, ami által egy DJ több lesz, mint egy “vékony fehér srác a laptop mögött”, mint egy VJ fogalmazott.

Ennek a témának külön cikket szentelt a lap, amely szerint míg korábban az EDM produkciók a bevételek kb. 20 %-át forgatták bele a show-ba, addig most már 30, vagy akár 40 %-ot is, ami a legnagyobb popsztárokra jellemző arány. A fények, vetítések költségei mellett az egyre kifinomultabb, nagyobb szabású díszletek is egyre többe kerülnek. (Steve Aoki védjegyszerű tortadobálásának gazdaságtanáról sajnos nem értekezik a Forbes.)

Érdekesség, hogy a 12 legtöbbet kereső DJ közül hét nem az Egyesült Államokban született, és közülük három holland. Ez jóval színesebb képet mutat, mint az élvonalban főként amerikaiakat, valamint kanadait (Justin Bieber), briteket (One Direction) felsoroló, műfajfüggetlen zenészlista. Viszont nők egyáltalán nincsenek a DJ-k listáján. Valamint több zenésznek is van saját kiadója – ennek is külön cikk szól, amelyből kiderül, hogy ezek a cégek általában nyereségesek, bár ennél többet nem mondanak a tulajdonosok.

Ami pedig a bulvárosabb érdekesség: mióta Calvin Harris Taylor Swifttel jár, azóta ők a világ legjobban kereső párja – bizony, még a Beyoncé – Jay-Z házaspárt is megelőzték.Categories: Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: