Hatékonyabban lép fel a Facebook a videótolvajok ellen

Júliusban jelent meg az az értesülés, hogy a Facebook hamarosan monetizálná a videókat, vagyis a YouTube-éhoz hasonló módon osztozna az alkotókkal a reklámbevételeken – úgy tudni, hogy a Google videómegosztójához hasonlóan 55 %-ot adna tovább. Ennek többek között az a feltétele, hogy – szintén a YouTube-hoz, annak Content ID rendszeréhez hasonlóan – felismerje a rendszer azokat a videókat, amelyekben más jogtulajdonosok tartalmait használják fel a feltöltők. A hírek szerint ugyanis a kiadók és más jogtulajdonosok ettől teszik függővé, hogy partnerek lesznek-e a rendszerben. A Facebook hivatalos blogján jelentette be, hogy több lépést is tesz ennek érdekében.

Különösen azért van erre szükség, mert igen elterjedt az ún. “freebooting”: egyesek – akár viszonylag komoly oldalak is – a YouTube-ról leszedett videókból eltávolítják az eredeti alkotókra utaló jelzéseket, az eredményt pedig saját videóként feltöltik a Facebooka. Pénzt ugyan nem látnak ebből, viszont amiatt, hogy a videók böngészgetés közben hang nélkül elindulnak, még gyorsabban tudnak terjedni ezek a videók, mint a YouTube-on, és komoly promóciót jelentenek.

Mostantól minden feltöltött videót az Audible Magic rendszer fog ellenőrizni, amely a hangsáv alapján állapítja meg, ha nincs engedélye a feltöltőnek a tartalom használatára. Létrehoztak egy rendszert arra is, hogy a jogtulajdonosok jelenthessék, ha illetéktelenül feltöltött videót találnak, és “a jogos panaszok után a kérdéses videókat azonnal eltávolítjuk”. Az IP címek alapján azonosított visszaesőket pedig “felelősségre vonja” a Facebook, ami feltehetően kitiltást jelent. A visszajelzések alapján az Audible Magicet tovább is fejlesztik, például azt, hogy a blokkolandó tartalmakat milyen körből meríti; valamint a jelentések és eltávolítások rendszerét is csiszolják majd.

Végül egyes “sajátos szükségletekkel bíró” partnereket – köztük vírusszerűen terjedő videók alkotóit – még további eszközökkel ruházzák fel: olyan videófelismerő technológiát alkottak, amely segít az alkotóknak különféle hivatalos oldalakon, felhasználói profilokon, csoportokban, illetve földrajzi elhelyezkedés alapján megtalálni a saját műveiket. A technológia “feltöltött videók millióit képes gyorsan és pontosan kiértékelni, és ahol egyezést talál, az eredeti készítők képesek lesznek majd jelezni, hogy kérik az eltávolítást”. Ez utóbbi technológiát egyelőre partnerek – médiacégek, multi-channel networkök és egyes videókészítők – “kis csoportja” teszteli, de tervezik majd a kör kiterjesztését is. Hosszú távú céljuk pedig “átfogó videókezelő rendszer megalkotása, amely partnereink minden igényét kielégíti”.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d