Zenei ismeretterjesztő sorozat készül Hollerung Gáborral, 20 milliós támogatással

Elkezdődött a nagyszabású, Zenedoboz című zenei ismeretterjesztő sorozat forgatása. Összesen 40 darab, egyenként 12 perces rész készül, Hollerung Gábor zenei szakértő vezetésével, a Nemzeti Kulturális Alap 20 millió forintos támogatásából. A nemzetközi hírű, számos díjjal kitüntetett karmester-kórusvezető pályáján korábban is fontos volt a zenei nevelés: a nevéhez fűződik az Énekel az ország koncertsorozat, amelyet zenei tábor előz meg, valamint több népszerű ismeretterjesztő sorozat: A megérthető zene, A zene titkai, Zeneértő leszek.

Hollerung Gábor a Dal+Szerzőnek elmondta, hogy a sorozat érinteni fogja a zenei ismeretterjesztés alapfogalmait: ritmus, dallam, feszültség stb.; aztán “végigmegy korszakokon, stílusokon, műfajokon”. Szerepelni fog benne a jazz és a rockzene is, tehát a szigorúan vett klasszikus zene kereteiből is ki fog lépni. Az említett koncertsorozatokhoz hasonlóan “igyekszem a zenei nyelv lényegét megismertetni, tehát azokat az elemeket, amelyek a nem verbális mechanizmusokhoz kapcsolódnak: az érzelmi működéshez, az ellentétek felismeréséhez.” Hollerung Gábor elmondta, hogy ez a módszer eredményes volt az ismeretterjesztő koncerteken: egyre nagyobb a közönség, egyre többen “otthon érzik magukat a darabokban, egyre kevésbé félnek az olyan zenéktől, amelyeket nem ismernek”, azáltal, hogy “a fülek kinyílnak az olyan, a művészetben alapvető bináris mechanizmusokra, mint a magasabb – mélyebb, hangosabb – halkabb, vagy a képzőművészetben a közel – távol, fény – árnyék.”

A 12 perces epizódok hossza az esetleges tévébe kerülés igényeihez, illetve a mai nézők “türelméhez” igazodik. Ebbe az időkeretbe részenként a legfontosabb kérdések megtárgyalása, valamint 2-3 műrészlet fog beleférni (új és archív felvételek), és persze lesznek vendégek, műfajok, hangszerek jeles képviselői. “Ha 12 perc alatt egy vagy két dolgot el lehet magyarázni, az bőségesen elegendő, és segíthet a zene megszeretésében” – fogalmazott Hollerung Gábor.

A populáris zenével kapcsolatos részekről a Zenedoboz szakértője azt árulta el, hogy foglalkozni fog azzal, hogy ennek egyes elemei (pl. offbeat, szinkópálás) hogyan vannak jelen már a klasszikus zenében is; lesz olyan jazz-zenész vendég, aki klasszikus zenét is játszik. A rockzenét (amely “a modern populáris zene alapja” Hollerung Gábor szerint) különböző aspektusokból, több részben is körüljárják majd. A klasszikus zenéről szólva is kapcsolnak majd a mai népszerű zenékhez, felmutatva például “Bach zenéjének motorikájában” azt, amit a jazz, a populáris zene felhasznál. Természetesen a különböző társművészetek közötti összefüggéseket is felvillantják.

A sorozat rendezője-operatőre, Szabó Mihály a Dal+Szerzőnek elmondta, hogy alapvetően középiskolásoknak készül a sorozat, tananyagot kiegészítő céllal, és a 12 perces formátum arra is jó, hogy megduplázva, kb. 24-25 perces televíziós műsorként is hasznosítható legyen. Rövid, tömör, figyelemfelkeltő műsorokat terveznek, amelyek főszereplője Hollerung Gábor lesz, de a narráció és a koncertrészletek mellett más jelenetek is szerepelnek majd, például betekintés a színfalak mögé. Olyan vendégeket is szeretnének hívni, akiket a fiatalok figyelnek. “Ez egy furcsa dolog, hogy egész nap a fejükön van a fülhallgató, és beülnek az énekórára és unatkoznak. Ezért próbálunk hidat teremteni, arra építve, hogy a fiatalok körében is népszerű zenészek is inspirálódnak a klasszikus zenétől.”

A sorozatot a Glokalfilm készíti, amely eddig főként építészeti, kisebb részben képzőművészeti, irodalmi tárgyú műsorairól, filmekről, sorozatokról volt ismert. (Lásd a honlapjukat.) A producer Csontos János a Dal+Szerzőnek elmondta, hogy az NKA-val kötött, 20 millió forintos támogatási szerződés (amelyet 2014-ben, az alkotói és projekttámogatások között ítéltek meg) az internetes megjelenésre szól. Ez azt jelenti, hogy a Zenedoboznak lesz egy saját honlapja, ahová YouTube-videókat ágyaznak be, “mert akkor abból az irányból is rá tudnak bukkanni az epizódokra.” A 40 rész egyszerre, várhatóan 2016 októberében kerül majd ki a netre.

A cél az ismeretterjesztés, oktatás, tehát figyelnek arra, hogy énektanárok számára felhasználható legyen, mondjuk úgy, hogy egy 12 perces epizódot az óra maradék részében meg lehet beszélni. Ugyanakkor, fogalmazott Csontos János, “nem ‘iskolás’ lesz a rendezés, hanem életszagú, hogy a tizenévesek se ásítozzanak.” Az NKA szerződése az internetes megjelenésre szól, azonban a készítők remélik, hogy – minden korábbi filmükhöz hasonlóan – a köztévé úgy dönt majd, hogy átveszi sugárzásra.

Hollerung Gábor korábbi, egyórás előadása A megérthető zene sorozatbanCategories: Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: