Open Artisjus: Ilyen volt az első nyílt nap. FOTÓK

Hogyan jut el a jogdíj az Artisjushoz, és mi történik ott vele? Ádzsászkó és Lászkrisztmasz – tipikus bakik a koncertes adatlapokon. És miként jut el a pénz és az adat egy rádiós elhangzásból a dalszerző zsebébe?

Az Artisjus első nyílt napján hat csoportot vezettünk az Artisjus kulisszái mögé. Az egyesület munkatársai a jogdíjbeszedés -és felosztás folyamatain kalauzolták végig a nyolcvan látogatót – bejárva az épület több emeletét. A jogdíjak beszedésénél és felosztásánál két olyan területet lehetett megismerni, amellyel kapcsolatban a legtöbb megkeresést kapjuk a szerzőktől: a koncert -és a rádiós-televíziós elhangzások jogdíjainak útját mutattuk meg kicsit közelebbről. Azt is megmutattuk, mi történik házon belül a bejelentett dalokkal, az ügyfélszolgálati back office-ban.

Ezúttal lemaradtál? Az eseményt -a nagy érdeklődésre való tekintettel- megismételjük, illetve folytatjuk. Figyeld Facebook oldalunkat a részletekért!

This slideshow requires JavaScript.

Mi az Open Artisjus?

Az Open Artisjus keretében megrendezett nyílt nap mellett a szeptemberben debütáló kisfilmek és a korábban megjelent Artisjus-füzetek is a közös jogkezelő működésének átláthatóságát szolgálják, miközben a zenei alkotók tudatossá válását segítik elő.

Az Artisjus oktató videói pár percben választ adnak a szerzőket leginkább érdeklő kérdésekre. A Szerzői Ügyfélszolgálat kollégái mutatják be, hogyan működik az online műbejelentés, vagy miként ellenőrizhető a Szerzői Információs Rendszerben a dalok elhangzása. Összesen nyolc témán kalauzolnak végig a kisfilmek, szeptemberben minden kedden és csütörtökön látható egy-egy újabb videó a Dalszerző blogon. Az Artisjus-füzetek sorozatban eddig hét kiadvány jelent meg, köztük a zenei jogdíjfelosztás közérthető magyarázatával.

Fotók: FEGYVERNEKY SÁNDORCategories: Artisjus, Hírek

Tags: ,

1 reply

  1. Nagyon tartalmas és hasznos oktatás volt a nyílt napon. Jól éreztem magamat ,az előadók nagyon kedvesek segítőkészek voltak. Szeretném, ha máskor is lenne ilyen nyílt nap, hogy tájékozódjak sok érdekes dolgokról, ami engemet is érint, mint szövegíró, dalszerző, előadó.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: