“Ezért a pénzért csináltam hülyét magamból?” Deadmau5 független lesz

Elhagyta a legnagyobb major kiadót, a Universal Music Groupot (illetve az ahhoz tartozó Astralwerkset) Deadmau5, az elektronikus tánczene (EDM) egyik legnagyobb sztárja, aki a Forbes szerint a 11. legjobban kereső DJ, éves becsült jövedelme 15 millió dollár (4,1 milliárd forint). Viszi magával Mau5trap nevű kiadóját is, amellyel több, ma már a legnagyobbak közé tartozó előadó karrierjének adott nagy lökést (Skrillex, Madeon).

Deadmau5, aki korábban is kifejezetten beszólogatós zenésznek számított – 2012-ben például nagy vihart kavart azzal, hogy a tánczenei fellépéseket “szimpla gombnyomogatásnak” titulálta -, a Billboardnak hosszan szapulta a major kiadókat, illetve a zeneipar “régi, begyöpösödött rendszerét”. A másik oldalról nem kívántak reagálni a kijelentéseire.

Deadmau5, vagyis Joel Zimmerman szerint a kiadók kizárólag a saját érdekeiket nézik, semmi mást. Átláthatatlanok a kifizetések, ráadásul tudta nélkül olyan válogatásokra adták el a zenéit, amelyekre ő nem szeretett volna felkerülni. “Nagyon szigorúan veszem, hogy milyen termékekhez adom a nevem, és néha úgy éreztem, bizonyos dolgokba kizárólag a pénz miatt vittek bele. Aztán amikor meglátod, hogy ebből mennyi jut neked, azt mondod: Hé, ezért a pénzért csináltam hülyét magamból? És egyáltalán: miért is kellett hülyét csinálnom magamból?” Szerinte a major kiadóknál nem értik az új technológiákat, csak ezt hiszik magukról, és ezért, na meg hülye belső szabályzataik miatt folyamatosan újabb és újabb lehetőségekről maradnak le.

Deadmau5 a globális digitális jogosító és zeneműkiadó szolgáltatáshoz, a Kobalthoz szerződött, és oda vitte – bővíteni kívánt – Mau5trap kiadóját is. Tele van ötletekkel, az új technológiák kihasználásával és a fejlődő piacok meghódításával kapcsolatban. Szerinte ugyanis nagyon fontos egy-egy új területen az elsőség – és a begyöpösödött, régi rendszerben ez nem lehetséges. Persze “lehet, hogy el fogok b***ni valamit, de legalább az én szabad döntésem lesz ennek az oka, és nem valaki másé, aki átvette tőlem ezt a felelősséget.”

Amúgy menedzsere szerint azzal együtt, hogy az Egyesült Államokban 1,2 millió albumot és 4,2 millió számot adott el, ez csak a negyedik legnagyobb Deadmau5 bevételei között. Ennél több jön be sorrendben a turnézásból, a merchandise-ból és a szponzori szerződésekből.



Categories: Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading