Csak egy évben sikerült nyereséget elérnie a brit Spotify-nak

2013 volt az első év, hogy a Spotify nyereséges lett, legalábbis Nagy-Britanniában – globálisan akkor is veszteséget termelt (ez 2014-ben tovább emelkedett, részletesen lásd itt). A legújabb, nyilvánosságra hozott adatok szerint 2014-ben ismét veszteséges lett Nagy-Britanniában is. Bár a cég közleménye hangsúlyozza, hogy egyes országok eredményeiből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, a brit nyereségesség után legalább némi reménysugarat jelentett, illetve érvet azok ellen, akik szerint az egész freemium modell üzletileg működésképtelen.

Az 1,2 millió fontos (félmilliárd forintos) veszteséget annak ellenére kellett elkönyvelnie a brit Spotify-nak, hogy előfizetésekből szerzett bevétel 29 %-kal, 92 millió fontról 119,2 millióra (50 milliárd forint) nőtt; a hirdetésekből befolyt bevétel ennél jóval kisebb, és kisebb mértékben is emelkedett, 10,2 millió fontról 11,1-re. 29 %-kal nőtt viszont az értékesítési költség is (ebben vannak a kifizetett jogdíjak is, amelyek a bevételekkel arányosak), továbbá a bér- és adminisztratív költségek is emelkedtek.

A Spotify kommentárja szokás szerint a növekedésre koncentrált, és valóban ez a világon a legnépszerűbb stream szolgáltató. Nemrég azonban sokak meglepetésére kiderült, hogy az Egyesült Államokban csak a második helyen áll. Legalábbis egy nemrég nyilvánosságra hozott felmérés szerint az országban található 97,6 millió, szélessávú internettel bíró háztartás 66 %-ában használnak valamilyen zenei stream szolgáltatást. Ebből a 66-ból 40% csak ingyenest, 26% pedig elő is fizet valamelyikre. Vezet az Amazon Prime Music: az összes háztartás 10 %-ában használják, a Spotify előfizetéses szolgáltatását 4 %-ban. A SiriusXM (4%), iTunes Match és Google Play (2%) következik még, a többi szolgáltatás 1% alatt van.

Az Amazon Prime Music az Amazon Prime része. Ez 2005-ben indult, eleinte azt jelentette, hogy éves díj fejében az egyes vásárlások kiszállítása ingyenes (két napos határidő esetén). Díját 2014-ben emelték meg évi 79 dollárról 99-re, és nem sokkal később indult el az Amazon Prime Music stream szolgáltatás is, amelyért további díjat nem kell fizetni. Csak az Egyesült Államokban elérhető.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: