30 pályakezdő zenekar kapott összesen majdnem 60 millió forintot

Felkerültek a Nemzeti Kulturális Alap honlapjára az üres hordozó díjból finanszírozott Cseh Tamás Program két, talán legnagyobb figyelemmel követett pályázatának eredményei: kiderült, hogy mely klubok és mely pályakezdő zenekarok kaptak támogatást.

A pályakezdő zenekaroknak kiírt pályázatban 30 zenekar kapott támogatást; túlnyomó többségük a megítélhető legnagyobb összeget, kétmillió forintot, vagy 1,9 millió fölöttit (kivéve az 1,57 millióval támogatott Hello Hurricane-t). Összesen 59,2 milliót ítélt meg az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiuma. A nyertesek között az első évinél több az olyan előadó, amelyek ha országosan nem is ismertek, a zenei sajtóban már komoly figyelmet kaptak. Ilyen például Iamyank, a Run Over Dogs, az Uzipov; de többeknek ismerős lehet például a Császári Pillanatművek, a Junkie Jack Flash, az Anton Vezuv, The Immigrants, The SoulClap Band és a Szeder is. Barbara Stahl pedig ugyan alig néhány saját dalt hozott nyilvánosságra, az egyik közülük reklámzene lett. (Az NKA pályázata úgy határozta meg a pályakezdő fogalmát: legfeljebb egy, nem szerzői kiadású lemezük van, nincs lemezszerződésük; az utóbbi egy évben legfeljebb 20 koncertet adtak; maximum két, országosan játszott daluk van.)

A teljes lista: The Devil’s Trade, Tha Shudras, Magidom, Twentees, Bognár Szabolcs, Császári Pillanatművek, Junkie Jack Flash, Nyilas Reni & Ők, Face Today, Stahl Barbara, Garamvölgyi Dániel (Seaside Project), Anton Vezuv, Diggieman Live, Uzipov, Mongooz and the Magnet, The Immigrants, Saverne, Köles Eliza, Szathmári Juli és zenekara, Iamyank, Csaknekedkislány, Stabilfrazír, The SoulClap Band, Hello Hurricane, Run Over Dogs, Szeder, Planet Void, Organism, Éva Presszó, Mörk.

A kiírás 50 milliós keretösszegről szólt, amelyből 25 előadó kaphat legfeljebb két-két milliós támogatást; azonban Bajnai Zsolt, az Ideiglenes Kollégium vezetője már korábban is beszélt arról, hogy ha a 347 jelentkezőből az élő meghallgatásra kiválasztott 78 előadó mezőnye annyira erős, akkor “ha minimális mértékben is, de emelni tudnak a győztesek számán”. A nyerteseknek a pénzből legalább öt dalt kell rögzítenie, egy EP-t vagy lemezt minimum 100 példányban megjelentetnie; egy klipet kell készíteniük és koncerteket kell szervezniük; valamint a melléjük rendelt mentorok is ebből kapnak tiszteletdíjat.

Emellett az NKA honlapján olvasható azoknak a fővároson kívüli kluboknak a listája is, amelyek 1-4 millió forintos támogatást kaptak. Összesen 34 klub között osztottak szét 84 millió forintot.

A Cseh Tamás Program keretében jelenleg két pályázatot lehet benyújtani, határidejük november 11.: a médiatámogatási és az előzenekari alprogramban. (Utóbbiban országosan ismert főzenekarok pályázhatnak, de az összeg nagy részét az általuk kiválasztott előzenekar felléptetésére kell fordítaniuk.)Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: