Tízmillió forintot gyűjtöttek neki, mert egy fillért nem kapott a legtöbbet mintázott szám után

A Winstons 1969-es, B oldalas száma, az Amen, Brother valószínűleg a legtöbbet – és biztosan az egyik legtöbbet – hangmintázott szám. A dalban hallható, hat másodperces dobkiállás Amen Break néven ismert, rengeteget használták a hip hopban (például ebben a klasszikusban), a jungle-ben, drum and bassben és más törtütemű elektronikus műfajokban – de popdalokban (Amy Winehouse, Oasis, David Bowie) vagy metalszámokban is hallható. A legismertebb hangminta-adatbázis, a WhoSampled 1862 szerzeményt tart számon, amely szerepel egy részlete.

A Winstons azonban soha nem kapott a hangmintázásokért pénzt. Gregory Coleman, a dobos 2006-ban, szegényen hunyt el. A Winston frontembere, a dal jogtulajdonosa, hangszerelője, Richard L. Spencer pedig 1971-ben visszavonult a zenéléstől, és csak 1996-ban értesült arról, mi történt a dallal. Ekkor már jogi és anyagi okokból nem is tudott volna fellépni az engedély nélküli felhasználások ellen, illetve pénzt kérni értük.

A BBC erről szóló dokumentumműsora késztette arra Martyn Webster brit DJ-t, hogy a GoFundMe oldalon gyűjtést indítson, hogy legalább valamennyit “jóvá tegyen” a producerek, DJ-k és zenerajongók közössége. Eredetileg 1000 font összegyűjtését tűzte ki célul, ám 24 ezer jött össze (10,6 millió forint), amelyet most utalt át Richard L. Spencernek. “Köszönöm mindenkinek. Ámen!” – üzente a zenész a Facebookon. Jelenleg további adományokat nem tudnak fogadni, de keresik erre a lehetőséget.

Az Amen Break eredeti, felgyorsított és lelassított változata

A YouTube-on igen népszerű “előadás” a break történetéről, a felvetődő jogi és esztétikai kérdésekrőlKategóriák:Hírek

Címkék:, ,

1 hozzászólás

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: