A párizsi tragédia nyomán felül kell vizsgálni a koncerthelyszínek biztonságát

A koncerthelyszínek biztonságával komoly gond van – ez az egyik fontos tanulsága a párizsi terrortámadásoknak. A Stade de France-nál a biztonsági őrök kiszűrték a támadókat, akik így nem tudtak a stadionban robbantani, ami bizonyára rengeteg áldozattal járt volna. A Bataclan 1500 fős koncertterembe viszont bejutottak a terroristák, és 89 embert meggyilkoltak, 99-et pedig súlyosan megsebesítettek.

A koncerthelyszínek biztosítása igen nehéz feladat, és nagyon esetlegesek az intézkedések – írja a Wall Street Journal. Helyszínről helyszínre, akár koncertről koncertre változik, hogyan szűrik a beengedett embereket a biztonsági emberek. Van, ahol gyakorlatilag bárki bemehet; van, hogy belenéznek a táskákba; egyes helyszíneken vannak fémdetektorok, de a legtöbb estén nem használják ezeket. Még olyan is van, hogy nem a helyszín, hanem a promóter döntése, hogy milyen szűrést alkalmaznak. Továbbá sok helyszínnek több bejárata van, ami különösen nehezíti a biztosításukat.

A biztonsági intézkedések kialakítása elsősorban a verekedések és hasonló rendbontások megelőzésére volt hivatott, legalábbis mostanáig. A terrortámadások nyomán – pláne, hogy az elemzések szerint újabbak várhatók – ezt újra kell gondolni. “A koncertiparnak be kell látnia, hogy hasonló támadások bárhol, bármikor bekövetkezhetnek. Fontos, hogy a legjobb iparági gyakorlatokból tanulva megkezdjük ezek bevezetését, és a költségvetési vonzatok felmérését is” – nyilatkozta egy nagy amerikai biztonsági cég vezetője. Már több klub is szigorítást jelentett be, például az ellenőrzések rendszeressé tételét. A Live Nation bejelentette, hogy világszerte fokozza a biztonsági intézkedéseket, de részleteket (a téma érzékeny természetére hivatkozva) nem közöltek.

Ugyanakkor a koncertiparral foglalkozó Pollstar szerkesztője szerint a nagy helyszíneken, stadionokban ez a helyes lépés, ugyanakkor nem biztos, hogy létezik teljesen hatékony ellenőrzés, ami biztosan meg tudna akadályozni egy, a Bataclanban történthez hasonló támadást.

A párizsi klubban életét vesztette több zeneipari szakember is. Többen közülük a fellépő Eagles of Death Metal kiadója, a Universal Music, illetve a Mercury Records France alkalmazottjai voltak. Meggyilkolták a zenekar merch pultjának üzemeltetőjét, valamint a nagy múltú francia zenei lap, a Les Inrockuptibles újságíróját is.

A Bataclanban történt terrortámadás áldozataira emlékeznek. Fotó: Jérôme Deiss

A Bataclanban történt terrortámadás áldozataira emlékeznek. Fotó: Jérôme DeissCategories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d