A legnagyobb online rádió belép a stream piacra

Csődvédelmet kért maga ellen az innovatív – mások által is átvett – megoldásairól ismert, ámde elegendő nagyságú felhasználói bázist összeszedni nem tudó Rdio. Ezzel együtt a Pandora bejelentette, hogy 75 millió dollárért megvásárolja a cég egyes elemeit: technológiák, szabadalmak és fejlesztői csapatok mennek át a tulajdonába, ha a bíróság jóváhagyja a csődvédelmi kérelmet és a tranzakciót.

A Pandora csak az Egyesült Államokban, valamint Ausztráliában és Új-Zélandon érhető el. Amerikában viszont a legnagyobb online rádió: havi 78 millió hallgatója van, a teljes amerikai rádiós hallgatottság 9,5 %-a az övé (időben számítva). A Rdio részbeni felvásárlásával egyrészt belépne az on-demand stream piacra, másrészt a 85 országban (köztük Magyarországon is) elérhető, ingyenes és előfizetős zenehallgatást is kínáló szolgáltatás bekebelezése segíti az online rádió globális terjeszkedését is. A Pandora az “új zenehallgatási tapasztalatot” 2016 végén kínálja majd, ha minden jól megy, ugyanis először jogosíttatnia kell a katalógusokat (az Rdio által kötött megállapodások nem szállnak át rá).

Az elemzőket az foglalkoztatja, hogy mik a pontos tervei a Pandorának. A cég többek között annak köszönheti, hogy a kis számú nyereséges zenei start upok közé került, hogy rádióként kevesebb jogdíjat kell fizetnie, mint a hallgatónak nagyobb szabadságot (on-demand zenehallgatást) kínáló, a katalógusukat a jogtulajdonosokkal jogosíttatni köteles, és nekik általában bevételük kb. 70 %-át kifizető stream szolgáltatóknak. A Billboard szerint arra számítanak, hogy egyrészt a rádió terjeszkedését segíti az Rdio technológiája és a különböző piacokon szerzett tapasztalatai; másrészt arra, hogy meglévő hatalmas felhasználói bázisukból jóval könnyebben szereznek majd előfizetőket a stream szolgáltatásukhoz, mint egy új piaci szereplő, így a marketingköltségek alacsonyan tartásával is jelentős táborra – és végül nyereségre – tehetnek szert itt is. A Music Industry Blog a Pandora korábbi bevásárlásait (Next Big Sound elemzőcég, Ticketfly koncertjegyeladó oldal) is számba véve arra tippel, hogy a Pandora még nagyobbra tör: teljes körű zenei platform kíván lenni.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: