Francia dalszerzők a terror ellen

Sok barátunk, ismerősünk, kollégánk dolgozik a francia jogkezelő szervezetnél, a SACEM-nél, így a péntek esti terrortámadás után sokunkban személyes aggodalom is élt. A SACEM egyik tagja, egy fiatal zeneszerző, életét vesztette a Bataclanban. A munkaszervezet dolgozói közül ugyan mindenki sértetlen, de sokan közeli barátjukat veszítették el aznap, és a francia zenei élet több szereplője is elhunyt. Hogy kifejezzük legmélyebb együttérzésünket francia barátainkkal, itt tesszük közzé a SACEM közleményét. „A zene testesíti meg azt a szabadságot, amit a terroristák a Bataclan támadásával akartak sárba tiporni.”

„A Bataclanban, a kávézók, éttermek teraszán és a stadionnál gyilkoló terroristák a szabadságunk, az életmódunk és az értékeink ellen követtek el merényletet. Azt az életmódot támadták meg, amelyben a művészet és a kultúra fontos helyet foglal el – azt az értékrendet támadták meg, amelyen a demokráciánk és befogadó, toleráns társadalmunk nyugszik.

A SACEM, azaz a zeneszerzők, szövegírók, kiadók francia egyesületének 153 ezer tagja és valamennyi munkavállalója mélységes döbbenetét és megvetését fejezi ki az elkövetett alávaló és kegyetlen mészárlás kapcsán. A terrorcselekmény áldozatául esett sok olyan rajongó és szakmabeli, akik aznap este a Bataclanban a zeneszeretetük miatt gyűltek össze.

Kifejezzük mély sajnálatunkat és együttérzésünket, osztozunk a családjuk és barátaik gyászában, és együttérzéssel gondolunk a sebesültekre is, akik még mindig élet és halál között vannak.

Sokat gondolunk az áldozatul esett barátainkra és kollégáinkra is – mindazokra, akik a Bataclanban dolgoztak, valamint a Mercury, az Universal, az Alias Productions, a Nous Productions, az Astérios Spectacles, az Inrockuptibles és a France 24 munkatársaira.

A terror és az embertelenség ellenére úgy véljük, hogy a legrosszabb döntés lenne, ha most hátat fordítanánk alapvető közös értékeinknek. A zene testesíti meg azt a szabadságot, amit a terroristák a Bataclan támadásával akartak sárba tiporni.

Ahogy több millió francia ember, úgy a zenésztársadalom sem inog meg, hanem tántoríthatatlanul kiáll az alkotás és a véleménynyilvánítás szabadsága mellett”.Categories: Hírek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d