Francia dalszerzők a terror ellen

Sok barátunk, ismerősünk, kollégánk dolgozik a francia jogkezelő szervezetnél, a SACEM-nél, így a péntek esti terrortámadás után sokunkban személyes aggodalom is élt. A SACEM egyik tagja, egy fiatal zeneszerző, életét vesztette a Bataclanban. A munkaszervezet dolgozói közül ugyan mindenki sértetlen, de sokan közeli barátjukat veszítették el aznap, és a francia zenei élet több szereplője is elhunyt. Hogy kifejezzük legmélyebb együttérzésünket francia barátainkkal, itt tesszük közzé a SACEM közleményét. „A zene testesíti meg azt a szabadságot, amit a terroristák a Bataclan támadásával akartak sárba tiporni.”

„A Bataclanban, a kávézók, éttermek teraszán és a stadionnál gyilkoló terroristák a szabadságunk, az életmódunk és az értékeink ellen követtek el merényletet. Azt az életmódot támadták meg, amelyben a művészet és a kultúra fontos helyet foglal el – azt az értékrendet támadták meg, amelyen a demokráciánk és befogadó, toleráns társadalmunk nyugszik.

A SACEM, azaz a zeneszerzők, szövegírók, kiadók francia egyesületének 153 ezer tagja és valamennyi munkavállalója mélységes döbbenetét és megvetését fejezi ki az elkövetett alávaló és kegyetlen mészárlás kapcsán. A terrorcselekmény áldozatául esett sok olyan rajongó és szakmabeli, akik aznap este a Bataclanban a zeneszeretetük miatt gyűltek össze.

Kifejezzük mély sajnálatunkat és együttérzésünket, osztozunk a családjuk és barátaik gyászában, és együttérzéssel gondolunk a sebesültekre is, akik még mindig élet és halál között vannak.

Sokat gondolunk az áldozatul esett barátainkra és kollégáinkra is – mindazokra, akik a Bataclanban dolgoztak, valamint a Mercury, az Universal, az Alias Productions, a Nous Productions, az Astérios Spectacles, az Inrockuptibles és a France 24 munkatársaira.

A terror és az embertelenség ellenére úgy véljük, hogy a legrosszabb döntés lenne, ha most hátat fordítanánk alapvető közös értékeinknek. A zene testesíti meg azt a szabadságot, amit a terroristák a Bataclan támadásával akartak sárba tiporni.

Ahogy több millió francia ember, úgy a zenésztársadalom sem inog meg, hanem tántoríthatatlanul kiáll az alkotás és a véleménynyilvánítás szabadsága mellett”.



Categories: Hírek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading