15 milliárd forintos állami segítséget kér a francia koncertipar, hogy elkerülje a katasztrófát

50 millió euro (15,6 milliárd forint) állami segítséget kér az élőzenei szektornak a Prodiss nevű francia iparági szervezet. A 340, a koncertipar különféle területein (helyszínek, szervezők, fesztiválok stb.) dolgozó céget tömörítő szervezet üdvözli a kulturális minisztérium által megítélt 3,5 millió eurós (1,05 milliárd forintos), valamint a SACEM, a zenei szerzői közös jogkezelő ehhez adott 500 ezer eurós (150 millió forintos) gyorssegélyt, ám kevésnek tartja. Mint közleményükben írják, az iparágban dolgozó cégek nem bírják ki azt a kettős csapást, amelyet egyfelől a biztonsági kiadások megnövelése, másfelől pedig a jegyeladások drasztikus visszaesése okoz. A cégek túlnyomó része kicsi (75 %-uk éves bevétele nem éri el az 1 millió eurót), így nem állnak a rendelkezésükre a megfelelő tartalékok.

A Prodiss vezetője sajtótájékoztatóján egyenesen arról beszélt, hogy “kulturális katasztrófa fenyeget”. A terrortámadás utáni héten 80 %-kal estek vissza a jegyeladások, és még a november 21-22-i hétvégén is 50 %-kal alacsonyabbak voltak az előző évinél. Pedig a koncertiparban is a karácsony előtti időszak a legerősebb: az éves bevétel 20-30 %-a ilyenkor keletkezik.

A Prodiss minden koncerthelyszínen egységes biztonsági intézkedéseket javasol. A rendőrséggel, biztonsági szakértőkkel való egyeztetés nyomán alakítanák ki ezeket. Terveik között szerepel például az, hogy minden koncertre névre szóló jegyeket áruljanak: így minden vásárlás “nyomot hagy”, és a személyazonosságot a beléptetésnél ellenőriznék. (A sporteseményeken már így van, és mint arról korábbi cikkünkben is írtunk, a Bataclan klubban történt vérengzés, illetve a Stade de France-ban megakadályozott robbantás élesen rámutatott a két szektor különbségeire.) Említették azt is, hogy egyes klubokban már most is megnövelték a biztonsági személyzet számát, illetve a beléptetés előtti biztonsági zóna területét. Mindennek azonban olyan költségei vannak, amelyeket a koncertiparban dolgozó cégek túlnyomó többsége nem képes kifizetni.

A megnövelt biztonság segíthetne visszaállítani a közönség bizalmát. Ugyanerre szolgál a Prodiss által elindított “Tous au concert” (“Mindenki a koncertekre!”) kampány is – illeszkedve más, “nem engedünk a terroristáknak, megvédjük az életformánkat” kezdeményezésekhez. Továbbá a Prodiss javasolja tagjainak, hogy minden decemberben eladott jegy árából 1 eurót utaljanak át az áldozatok családjainak.

Tous au concertCategories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: