Thom Yorke: a YouTube olyan, mint a nácik

Thom Yorke közismerten elégedetlen a zeneipar jó részével, többek között a Spotify-jal is – emiatt tavalyi szólólemezének megjelentetéséhez a BitTorrentet választotta (erről bővebben itt írtunk). Most a YouTube-nak, illetve a Google-nek ment neki, egy különösen erős hasonlattal még a nácikat is bevonva.

A La Repubblica olasz lapnak adott interjúban – amelyet angol nyelven az NME szemlézett legbővebben – arról beszélt, hogy új zenék felfedezéséhez a Boomkatet használja – ez egy brit fizikai és digitális áruház, kritikának is beillő, szórakoztató lemezismertetőkkel, belehallgatási lehetőséggel -, és “határozottan nem a YouTube-ot”. A reklámblokkolókról ezt mondta: “vicces, hogy ezekre a YouTube azt mondja, hogy nem fair. Miközben ők raknak minden tartalom elé meg mellé reklámokat, rengeteget keresnek ezzel, aztán a művészeknek pedig nevetséges összegeket adnak – ez számukra fair. Ha viszont ők nem profitálnak valamiből, az már nem az szerintük.” Thom Yorke szerint tévedés, hogy az “ingyenes zene, ingyenes mozi” korában élünk: “vannak, akik pénzt, rengeteg pénzt keresnek mindezen: a videómegosztók, a Google, a YouTube. Úgy, hogy mindent a magukévá tesznek. ‘Ó, bocs, ez a tiéd volt? Most már a miénk. Ja nem, csak vicceltünk, igazából még mindig a tiéd.’ De persze már ők kontrollálják. Mint a nácik a második világháború alatt: műalkotásokat lopnak – amit egyébként mindenki csinált, az angolok is.”

Thom Yorke azért elárulta azt is, hogy egyébként fogalma sincs, hogy mi a megoldás a zeneipar problémáira, csak abban biztos, hogy az nem jó, hogy “mások keresnek rengeteg pénzt a zenészek munkáiból, akik viszont egyáltalán nem részesülnek ebből”. Továbbá beszélt arról is, hogy mennyire fontos neki a fizikai formátum, az, hogy minden egyes vinyljével “külön kapcsolata van”, ami a digitális fájlokkal, vagy USB stickekkel nem lehetséges – és e kapcsolat hiánya a zenészekre is rossz hatással van.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: