Kis Grófo Kis Grófóval küzd, visszatért Mr.Busta – 2015. őszi toplisták

Az őszi YouTube-toplista csúcsát illetően legfeljebb az lehetett izgalmas, hogy melyik Kis Grófo-szám győz: a Mert a nézését meg a járását, vagy a későbbi, Pixával közös Bulibáró. Utóbbi szám a nyári toplistán tarolt, a Belehalok utáni második legerősebb debütálással (elemzésünk itt olvasható), most viszont a második helyre esett vissza, bár a két Kis Grófo-videó között kicsi a nézettségi különbség.

A harmadik helyen a Farkasok, vagyis Mr.Busta és az AK26 által alkotott rapcsapat szeptember elején megjelent száma, az #apénzembeestélbele. Mr.Busta a legkeményebb szövegű rapper, akit a YouTube legnagyobb sztárjai között tartanak számon. Korábban rendszeresen szerepelt toplistáinkon is, gyakran egyszerre több számmal, az utóbbi egy évben viszont nem sikerült bekerülnie a legnézettebb húsz közé. Nem mintha csökkent volna a népszerűsége, inkább mások, köztük a rádiókompatibilis sztárok erősödtek meg a videómegosztón nála is jobban. Valamint az általa, illetve Real Trill Music nevű csapata-kiadója által követett stratégia az, hogy folyamatosan újabb és újabb videókkal jönnek ki, és nem egyes kiemelt slágerek felfuttatására koncentrálnak. Most a Farkasokkal nemcsak visszatért az élvonalba, hanem minden eddiginél jobb helyre jutott: a harmadikra. Korábban, 2013-14 telén a Mutatom a fukkot! a negyedik helyen indított. Az AK26 pedig 2014 nyarán került fel a top 20-ba egy számával. (Mr.Busta összesített YouTube-számai egyébként nagyon impozánsak: 2009 és 2012 között saját csatornájával 60 milliós nézettséget szedett össze. Két éve a Real Trill összes előadója, videója egy helyen van, összesítve majdnem 100 millió kattintással.)

A top 20 öt új szereplője között van még egy Mr.Busta, illetve az említett Mutatom a fukkot!-ban közreműködő Fura Csé most szerepel itt először saját számmal. A másik két új videó paródia: az egyik a tavaly ősszel megjelent, még mindig a negyedik helyen található Apuveddmegről készült; az Irigy Hónaljmirigy pedig biztosra ment, és a Wellhello mellett előkerül a dalukban a Punnany Massif, Halott Pénz és Majka, vagyis pont Mr.Bustát leszámítva a legsikeresebb YouTube-rapperek mindegyike.

Toplista Dalszerző 16., 2015. ősz

Kattintásra nagyobb lesz az Artisjus, Mahasz, Zeneszöveg.hu és a 3GM együttműködésével készült lista.

A rádiós listán a Wellhello a YouTube-on – legalábbis hozzájuk képest – kevésbé jól futó (július végétől november végéig azért kétmilliós nézettséget összeszedő) Gyere és táncolj című száma a harmadik helyre jutott be, két, a nyáron indult, ősszel pedig a csúcsra ért dal, Superstereo és a Kállay Saunders Band mögé. Külön érdekes, hogy pont ez a kilencvenes éveket megidéző Soho Party-feldolgozás teljesített ennyivel jobban a rádióban, míg a mindkét platformon egyaránt futó slágerek inkább a nyolcvanas évekhez nyúlnak vissza.

A rádiókban igen, YouTube-on kevésbé sikeres számok többsége általában néhány százezres nézettséget össze tud szedni a videómegosztón, kivétel itt a Müller Péter Sziámi-féle AndFriends, amely úgy került a rádiós lista 17. helyére, hogy a klipjét augusztustól november végéig kb. 20 ezren nézték meg.

Az albumlistát a Tankcsapda vezeti – ez aztán tényleg nem okozhat meglepetést, noha a jubileumi kiadványnak csak három hete volt arra, hogy az őszi lista élére kerüljön. Ez egyébként egy négylemezes, két CD-ből és két DVD-ből álló kiadvány: ilyenek egy átlagos nyugati piacon nem szoktak az eladási listák élvonalába kerülni. A sikerhez nyilvánvalóan nagyban hozzájárult az árképzés: a szokás szerint a Mol kutaknál kapható kiadvány mindössze 1490 forint. A Tankcsapda mögé, a második helyre került a lemezvásárlásra az átlagnál mindig hajlamosabb rajongókkal bíró Ákos, a harmadikra pedig a Hooligans első lemezének bővített újrakiadása. A 9. helytől csupa új lemez, főként rockzene; a 9. helyre az amúgy a metal extrémebb vonalához tartozó Dalriada lépett be.

A Zeneszöveg.hu-s keresések listája szokásos módon a YouTube- és rádiós slágerek keverékét mutatja, néhány klasszikussal kiegészítve, illetve olyan számokkal, amelyek néhány százezer kattintással maradtak ki a YouTube top 20-ból (az egyikben ismét ott van Mr.Busta.)

A lista szerkeszhető xlsx formátumban letölthető innen.Categories: Hírek

Tags: , , , ,

1 reply

Trackbacks

  1. Soha nem agyaltam ennyit egy refrénen: másfél órát – SuperStereo-interjú |

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: