Akár 20 %-ot is spórolhatnak a klubok az energián

Tisztább, környezettudatosabb és nem utolsó sorban olcsóbb koncerteket, fesztiválokat szeretne az EE Music, vagyis Energy Efficient Music Culture. A 2013-ban indult, az EU által is támogatott kezdeményezéshez már 27 országból csatlakoztak olyan nagynevű események, mint a Glastonbury, a Rock in Rio vagy az Eurovíziós Dalfesztivál, illetve olyan legendás helyszínek, mint a Wembley és a Berghain. Az EE Music szakemberei a honlap működtetése mellett járják a világot, workshopokat, tréningeket tartanak.

November 26-án Budapesten tartott workshopot az EE Music, két külföldi szakember mellett a Sziget, a Művészetek Völgye, a Campus Fesztivál, a Zene Ünnepe és az A38 munkatársai vettek rajta részt, valamint a szervezet magyarországi “nagykövete”, Jeges Zsolt. A szervezők a Dal+Szerzőnek eljuttatott közleménye szerint a WIP Renewable Energies arról beszélt, hogy a klubok kis odafigyeléssel akár 20% energiát – és ezzel pénzt – spórolhatnak. Tisztában kell lenni azzal, hogy “hol, mikor, milyen energiaforrásokat használunk”, és ezeket kell ellenőrizni. A lista hosszú: hang, fények, esetleg pirotechnika; hűtés és fűtés; a fellépők utaztatása. Az energiatakarékosság nem kell, hogy gyengítse a látogatók élményét; sőt, Jacob Bilabel, a Green Music Initiative szerint a jövő fesztiválja “még hangosabb, fényesebb és lenyűgözőbb lesz – fele annyi energiából.”

Már több magyar fesztivál, klub is bevezette a LED technikát, figyel arra, hogy a poharak ne szemétként végezzék, illetve felhívja a látogatók figyelmét is a környezettudatosságra. A magyar résztvevők szerint sok új ötlet van, bár sajnos még mindig sok az akadály is.

Az EE Music honlapja részletesen felsorolja, hol lehet spórolni az energián. A fényforrások és egyéb szerkezetek energiatakarékosra cserélése mellett ügyelni kell arra, hogy ha a világítást, fűtést vagy hűtést nem használják egy helységben, akkor lekapcsolják (akár automatikusan, szenzorok segítségével); amikor lehet, érdemes friss levegővel szellőztetni, nem ventillátorral; figyelni kell a szigetelésre; ajánlatos kommunikálni a témáról mind az alkalmazottakkal, mind a vendégekkel. A fesztiváloknak olyan praktikus tanácsokat adnak, hogy pl. ha megfelelő a zenészek elhelyezése, akkor a turnébuszok légkondicionálását nem kell járatni; amikor lehet, a központi elektronikus hálózatot kell használni generátorok helyett (utóbbiak hatékonyságára is érdemes figyelni); az energiahatékonyságot a különféle alvállalkozókon is számon kell kérni, szerződésben rögzíteni.

Imogen Heap bicikli

Imogen Heap 2012-es, a Föld Napján tartott fellépésének energiaigényét 90 %-ban napelemek és a közönség által hajtott generátorok biztosították – az EE Music honlapján itt lehet erről olvasni.

Az oldalon különféle fesztiválok, klubok jó gyakorlatait is megosztják. A brit Sage Gateshead például a koncertjegyek mellé közlekedési jegyeket ad a látogatóknak, hogy minél kevesebben autózzanak. A német Melt! fesztivál által felszerelt napelemek több energiát termelnek, mint amennyire a fesztiválnak szüksége van. A látogatók pedálos generátorral tölthetik a telefonjukat, illetve van egy kisebb színpad is, amelynek az energiáját a tekerő közönség biztosítja. A Motorpoint Arena Cardiff szakemberei naponta felmérik a fűtés vagy hűtés, illetve légkondicionálás optimális felhasználását, és azt remélik, akár 70 %-kal is növelhetik az energiahatékonyságot. A Wembley stadionnak külön Green Teamje van, amely az alvállalkozókkal is együttműködik. Öt év alatt 32 %-kal csökkentették az energiafelhasználásukat.

Az EE Music részletes, letölthető kézikönyveket is kínál mind a klubok, mind a fesztiválok számára, és egy olyan eszközt, amellyel kiszámolhatják energiafogyasztásukat és ökológiai lábnyomukat, ezeket összehasonlíthatják az európai átlaggal, és követhetik a változásokat is.

EE Music Budapest

A budapesti EE Music workshop résztvevői. Fotó: Szabó SolyaCategories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: