Megjelent a téli Dal+Szerző magazin

Már online is lapozható az Artisjus zenei-kulturális magazinjának legfrissebb lapszáma. Címlapunkon Kálmán Imre, a Csárdáskirálynő szerzője. Minden idők leghíresebb operettje most ősszel volt 100 éves, ennek apropóján Kerényi Miklós Gáborral néztük meg közelebbről ezt a “szemtelen és korszerű műfajt”.

A “woman power” az utóbbi években lett igazán látványos a zenei alkotóknál. Most adatokkal mutatjuk meg a női szerzők térnyerését Magyarországon. Az utóbbi években regisztrált zenei alkotók közül már majdnem minden ötödik szerző nő. Ez hatalmas előrelépés ahhoz képest, hogy egy évtizede még a szerzők 95 százaléka férfi volt. Szakmai elismerésekben is mérhető a nők előretörése: a szakma az utóbbi hat évben öt női szerzőnek adott Artisjus-díjat – míg korábban egyedül Adamis Annának sikerült elnyernie ilyet nőként. A briteknél is hasonló a helyzet: a PRS for Music jelentése szerint a szigetországban a szerzők 13 százaléka nő. Nem csak számokban mutatjuk a változást – saját szerzői mivoltukról vallanak jól ismert magyar női szerzők, például Németh Juci, Tallér Zsófia, Harcsa Veronika, Palya Bea, Alba Hyseni és Jónás Vera.

Palya Bea egyébként énekelt a Budapesten rendezett WOMEX megnyitó estjén, de a magyar fellépők között volt a Cimbalomduó is – velük most nagyinterjú olvasható. Az expó rekordokat döntött az eladott jegyek tekintetében. Mi a WOMEX igazgatóját, a világzene egyik legfontosabb figuráját, Ben Mandelsont kérdeztük.

Bemutatjuk azt az online jogdíjkalkulátort is, amellyel most már bárki kiszámolhatja az Artisjus honlapján, hogy egy dal elhangzása hány forintot ér a különböző rádió- és televízió-csatornákon. Érdemes kipróbálni: a novemberi indulása utáni első hetekben több ezren voltak kíváncsiak arra, hogy mennyit hozhat a konyhára például egy Petőfi rádiós játszás.

Minden olvasónknak boldog karácsonyt, áldott ünnepeket kívánunk!Categories: Hírek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: