Határon túli klubok és blogok is pályázhatnak a Cseh Tamás Programban, és itt a nemzetközi támogatás is

Öt új pályázatot írt ki a Cseh Tamás Program, ezek közül kettőt első alkalommal: ilyen a határon túli, magyarlakta területeken található klubok, valamint a könnyűzenével foglalkozó nyomtatott vagy online lapok támogatása. Megjelent a külföldi piacra jutást segíteni kívánó három pályázat is. A határidő mindegyikre: 2016. január 26.

Az egyik pályázat, amelynek felhívása itt olvasható, “Magyarországgal szomszédos államok magyarlakta területein működő könnyűzenei klubok számára” szól, illetve ezekben magyar együttesek fellépését támogatja. Célja, hogy e területeken “olyan könnyűzenei koncerthelyszínek működjenek tartósan, ahol magyar könnyűzenei formációk élőzenei koncertekkel rendszeresen felléphetnek”. A pályázó helyszíneknek legalább tíz, nem a klub országából érkező előadó élőzenei, belépődíjas koncertjét kell megrendeznie 2016. augusztus végéig. (Nem csak Magyarországról, hanem más országból érkező magyar zenészek is lehetnek tehát a fellépők között.) A pályázat keretösszege 30 millió forint, egy-egy helyszín legfeljebb 3 millió támogatást igényelhet.

Újdonság a médiatámogatás, amely internetes és nyomtatott könnyűzenei médiumokat céloz – akár még “színvonalas blogokat” is. Az itt olvasható pályázat követelményei között szerepel, hogy a médium legalább egy éve, folyamatosan megjelenjen vagy frissüljön. Az elbírálás szempontjai között szerepel az eddigi működés szakmai elfogadottsága, a műfaji sokszínűség, az olvasottság és területi lefedettség, a frissítések gyakorisága és az önálló szerkesztőségi tartalom minél magasabb aránya a programajánlókhoz és PR tartalomhoz képest. A pályázó blogoknak, lapoknak vállalniuk kell, hogy foglalkoznak a Cseh Tamás Programmal, illetve az elbírálásnál is szempont, hogy korábban ezt mennyire tették meg. A részletes költségetés, a CSTP-vel foglalkozó eddigi cikkek listája és a munkatársak újságírói múltjának bemutatása mellett csatolni kell a lapengedélyt vagy at NMHH-regisztrációt (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság). A főként tiszteletdíjakra, valamint grafikai szerkesztésre és utazásra költhető támogatás maximális összege laponként 2 millió forint, a keretösszeg 20 millió.

A korábbiakhoz hasonlóan most is támogatja a Cseh Tamás Program a magyar könnyűzene nemzetközi piacra lépését. Ezt a pályázatot, amelynek felhívása itt található, ismét három altémára bontották: nemzetközi turné (keretösszeg: 50 millió, igényelhető támogatás: fellépésenként 100-600 ezer forint); részvétel nemzetközi vásárokon, konferenciákon (keretösszeg: 30 millió, igényelhető támogatás: 10 millió forint); nemzetközi promóció és/vagy nemzetközi menedzselés (keretösszeg: 10 millió, igényelhető támogatás: 600 ezer forint).

A koncerttámogatások felhívásaiban az is szerepel, hogy “Az élőzenei kitétel egyaránt érvényes az együttes/szólista/énekes produkciójára és a kíséretre is. A kollégium ugyanakkor – méltányolható szakmai indokokra tekintettel – elfogadhat elektronikus zenei támogatást. A felvett alapra történő élő éneket a kollégium nem tekinti élőzenei produkciónak.”

A Cseh Tamás Program, amelyet az üres hordozó díjakból finanszíroznak, a 2015-16-os évadban mintegy 960 millió forintból gazdálkodik. Az említettek mellett kiírtak most még két, meghívásos pályázatot is: a Rockmúzeumot működtető MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület, valamint a Cseh Tamás Archívumot működtető Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. számára.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: