Határon túli klubok és blogok is pályázhatnak a Cseh Tamás Programban, és itt a nemzetközi támogatás is

Öt új pályázatot írt ki a Cseh Tamás Program, ezek közül kettőt első alkalommal: ilyen a határon túli, magyarlakta területeken található klubok, valamint a könnyűzenével foglalkozó nyomtatott vagy online lapok támogatása. Megjelent a külföldi piacra jutást segíteni kívánó három pályázat is. A határidő mindegyikre: 2016. január 26.

Az egyik pályázat, amelynek felhívása itt olvasható, “Magyarországgal szomszédos államok magyarlakta területein működő könnyűzenei klubok számára” szól, illetve ezekben magyar együttesek fellépését támogatja. Célja, hogy e területeken “olyan könnyűzenei koncerthelyszínek működjenek tartósan, ahol magyar könnyűzenei formációk élőzenei koncertekkel rendszeresen felléphetnek”. A pályázó helyszíneknek legalább tíz, nem a klub országából érkező előadó élőzenei, belépődíjas koncertjét kell megrendeznie 2016. augusztus végéig. (Nem csak Magyarországról, hanem más országból érkező magyar zenészek is lehetnek tehát a fellépők között.) A pályázat keretösszege 30 millió forint, egy-egy helyszín legfeljebb 3 millió támogatást igényelhet.

Újdonság a médiatámogatás, amely internetes és nyomtatott könnyűzenei médiumokat céloz – akár még “színvonalas blogokat” is. Az itt olvasható pályázat követelményei között szerepel, hogy a médium legalább egy éve, folyamatosan megjelenjen vagy frissüljön. Az elbírálás szempontjai között szerepel az eddigi működés szakmai elfogadottsága, a műfaji sokszínűség, az olvasottság és területi lefedettség, a frissítések gyakorisága és az önálló szerkesztőségi tartalom minél magasabb aránya a programajánlókhoz és PR tartalomhoz képest. A pályázó blogoknak, lapoknak vállalniuk kell, hogy foglalkoznak a Cseh Tamás Programmal, illetve az elbírálásnál is szempont, hogy korábban ezt mennyire tették meg. A részletes költségetés, a CSTP-vel foglalkozó eddigi cikkek listája és a munkatársak újságírói múltjának bemutatása mellett csatolni kell a lapengedélyt vagy at NMHH-regisztrációt (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság). A főként tiszteletdíjakra, valamint grafikai szerkesztésre és utazásra költhető támogatás maximális összege laponként 2 millió forint, a keretösszeg 20 millió.

A korábbiakhoz hasonlóan most is támogatja a Cseh Tamás Program a magyar könnyűzene nemzetközi piacra lépését. Ezt a pályázatot, amelynek felhívása itt található, ismét három altémára bontották: nemzetközi turné (keretösszeg: 50 millió, igényelhető támogatás: fellépésenként 100-600 ezer forint); részvétel nemzetközi vásárokon, konferenciákon (keretösszeg: 30 millió, igényelhető támogatás: 10 millió forint); nemzetközi promóció és/vagy nemzetközi menedzselés (keretösszeg: 10 millió, igényelhető támogatás: 600 ezer forint).

A koncerttámogatások felhívásaiban az is szerepel, hogy “Az élőzenei kitétel egyaránt érvényes az együttes/szólista/énekes produkciójára és a kíséretre is. A kollégium ugyanakkor – méltányolható szakmai indokokra tekintettel – elfogadhat elektronikus zenei támogatást. A felvett alapra történő élő éneket a kollégium nem tekinti élőzenei produkciónak.”

A Cseh Tamás Program, amelyet az üres hordozó díjakból finanszíroznak, a 2015-16-os évadban mintegy 960 millió forintból gazdálkodik. Az említettek mellett kiírtak most még két, meghívásos pályázatot is: a Rockmúzeumot működtető MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület, valamint a Cseh Tamás Archívumot működtető Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. számára.



Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading