Véletlenül, de hivatalosan ingyen letölthető Rihanna új lemeze a Tidalról

Az évi rendszerességgel érkező Rihanna-albumok után a legújabbra több mint három évet kellett várni, de az énekesnő így is meg tudott maradni a legnépszerűbbek között. Az ANTI című új albumról már 2015-ben több pletyka azt sejtette, hogy “meglepetéslemez” lesz (volt, aki arra számított, hogy még karácsony előtt megérkezik) – és aztán tényleg meglepetés lett, ahogyan megjelent.

Az ANTI ugyanis ingyenesen letölthető a Tidalról, nemcsak mp3, hanem akár veszteségmentes flac formátumban is. Mindössze egy kódot kell tudni hozzá, ami nem más, mint: ANTI, valamint e-mail címet és nevet megadni (még csak nem is ellenőrzi ezeket a rendszer). És még 60 napos ingyenes próbaidő is jár mellé a streamszolgáltatónál.

Ez nagyon jó és drága (legalábbis komoly bevételről lemondó) reklám lehet a Tidalnak, a körülményeket tekintve azonban mégsem tűnik annak. Ugyanis az történt, hogy egyszer csak felkerült az album a szolgáltatóhoz, még nem ingyen, majd hamarosan le is szedték, tehát valószínűleg véletlen volt az egész. Nem meglepő módon hamarosan ott volt az ANTI a fájlcserélőkön, így aztán “hivatalosan kiszivárogtatta” Rihanna, vagyis rajongóinak kiírta a “kódot” és a linket az ingyenes eléréshez. (És persze akik nem követik, azok is értesültek róla, hiszen minden lap megírta.) Mindez valahogyan a Samsung “ajándéka”, de ez nagyjából annyit jelent, hogy ott van a Samsung neve az egész mellett. A Billboard úgy tudja, hogy limitált az ingyenes letöltés, de erről nincs több hivatalos információ.

Rihanna a Jay-Z által megvásárolt és nagy csinnadrattával újraindított Tidal egyik résztulajdonosa. (Lásd e cikkeinket.) Volt már néhány exkluzív megjelenés az oldalon, például a szintén a legnagyobb sztárok közé tartozó Beyoncé néhány klipje csak itt látható. Azonban a legtöbb elemző úgy gondolta, hogy teljes albummegjelenéseknél kizárható az exkluzivitás, hiszen a legutóbbi hivatalos adat szerint egymillió előfizetővel bíró Tidal nem elég nagy ahhoz, hogy a hivatalos listákon meglátszó eredményt produkáljon. Lehetséges, hogy az ANTI is megjelenik később más platformokon, talán nem is csak digitális formátumban. Jelenlegi formájában viszont egyáltalán nem kerülhet fel a Billboard albumlistára, hiszen azon van alsó összeghatár. (Ezt még Lady Gaga egy igen kedvezményes akciója után vezették be.) Mondjuk az is igaz, hogy a Guardian gyorsértékelése szerint a lemezen olyan a zene, ami az alkalmi rajongókat inkább elriaszthatja, tehát talán most nem is a mindenáron listavezetés volt a cél.

Korábban is előfordult már, hogy véletlenül került ki egy-egy lemez egy digitális szolgáltatóhoz, illetve arra is volt példa, hogy előrehoztak egy megjelenést a kiszivárgás után (Björk és Madonna esetéről itt írtunk.) Az azonban már igazán meglepő, hogy egy ekkora sztár menedzsmentje az ingyenes letöltés mellett dönt.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: