“De az igényes videoklipet ki fizeti?” Majka közzétette levelezését a termékelhelyezésről

Majka teljes egészében, screenshotok formájában kirakta a Facebookra a levelezést, amelyet ő, kiadója (a Magneoton) és a Viva programigazgatója között zajlott. (A neveket jórészt kitakarta.) A vita tárgya az alábbi klip, pontosabban az abban látható termékelhelyezések.

A Viva azt kérte, hogy a termékelhelyezéseket “blörözzék” ki, vagyis tegyék olvashatatlanná. Majka szerint azonban ma kizárólag szponzorokkal lehet igényes videoklipet forgatni, hiszen miután a lemezkiadásból nincs bevétel, a kiadók nem tudják ezeket finanszírozni. A szponzor pedig elvárja, hogy ha már fizet, akkor látszódjon is. “Én nagyjából mindenre vevő vagyok, de arra nem, hogy oda szarjak, ahonnan enni kaptam” – fogalmaz egy levélben.

A Viva álláspontja – a cég jogászai megkérdezése alapján – az, hogy a médiatörvény tiltja a termékelhelyezést, illetve ki kellene rakni egy, a klipet elcsúfító feliratot erről. Ezt a szponzorok is tudják, ezért is van több változat a klipekből, látszódó és elhomályosított logókkal; a nemzetközi gyakorlat is ugyanez.

Majka azonban azt írja, hogy egymás után látja a Viván “telibe logózott” külföldi klipeket (a levelezés később kirakott folytatása is erről szól), és pont a “a magyar zenészek kárára” akarják érvényesíteni “az amúgy teljesen szubjektív szabályokat”, pedig a magyar zenészeknek nagyobb szükségük van az ilyen bevételre, mint a nemzetközi sztároknak. Szerinte egyébként azért is kellene engednie a Vivának, mert a műsoridőt olyan klipekkel töltik ki, amelyek csak a szponzorok miatt jöhetnek létre. Bár megérti, hogy “a csatorna védje a saját érdekeit, és a saját marketingosztálya ellen ne dolgozzon.”

A végeredmény az, hogy a klip nem látható a Viván. A YouTube-on kicsivel több mint egy hét után majdnem másfél millió megtekintésnél jár. Az ügyre, a levelezés nyilvánosságra hozatalára sem a Magneoton, sem a Viva nem reagált eddig hivatalos felületein.

Azt a döntését, hogy mindezt kirakta a Facebookra – ahol több mint 325 ezren lájkolták -, Majka így magyarázta: “Soha nem osztanék meg semmilyen magánjellegű dolgot, most sem teszem. Ez az elejétől a végéig szakmai! Szeretném, ha mindenki látná, mi megy Magyarorszagon azokban a berkekben, ahol döntenek előadók sorsáról.”

A rapper néhány kommentre is válaszolt. Az egyikben például arra panaszkodik, hogy “a YouTube-os pénz megalázóan kevés. Nincs még kitalálva nálunk, pontosan mennyi, és utána se lehet pontosan járni”, illetve azt írja: “Ne az legyen már a beszélgetés origója, hogy örüljön neki az ember, ha nem hal éhen, vagy ha van munkája.”

A YouTube szabályzata egyébként engedi a termékelhelyezéseket, de ezekről tájékoztatást kér, és mivel rivális termékek hirdetései nem jelenhetnek meg ezek alatt, akár csökkenhet is az adott videó reklámbevétele. (A YouTube hirdetéseinek kihelyezéséről, az általuk elérhető bevétel alakulásáról itt írtunk részletesen.) A direkt videohirdetéseket azonban néhány kivétellel nem engedik, csak az adott márkák saját csatornáin.

(Majka posztjának helyesírását javítottuk.)Categories: Hírek

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Nem értem, hogy mit hisztizik. Ha akarja hogy menjen a Viván, akkor takarja ki, ha nem akarja, akkor ne. Ha meg ő akarja megszabni a szabályokat, akkor indítson saját tévét.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d