5 dolog, amit nem tudtál a zeneművek bejelentéséről

Habár még kereken 3 hónapot kell várni a májusi nagyfelosztásig, a tavalyi játszottsággal rendelkező dalok regisztrációjának határideje (február 28.) már vészesen közeleg. Gyorsan összeszedtünk 5 olyan érdekességet, amit talán még Te sem tudtál a zeneművek bejelentéséről. 

  1. A hangfelvétel-kiadó nem jelenti be helyetted a dalokat

 Bátran kijelenthetjük, hogy ez a legelterjedtebb tévhit a szerző-előadók körében. Az igazság azonban az, hogy a hangfelvétel-kiadó „artisjusos” teendői a lemez adatainak megadásával és a szerzői jogdíj befizetésével véget érnek. A kiadó a dalok pontos címét és szerzőségét azért egyezteti a szerző-előadókkal, hogy a kiadói szerződésen ezeket az információkat helyesen tudja feltüntetni, a kiadványon szereplő új szerzemények regisztrációja („műbejelentés”) azonban már a szerzők dolga. 

  1. Ha nincs műbejelentés, jogdíj sincs

HollosMate

Erkel- és Artisjus-díjas zeneszerző

Hollós Máté: A mi szakmánkban amikor egy szerző befejez egy darabot, azt szokták mondani, a kotta végén meghúzza a kettős vonalat. Jó szándékkal hívom fel kollégáim figyelmét, változtassanak szemléletükön, s akkor tekintsék befejezettnek a komponálást, ha megtették a műbejelentést! Igaz, akkor már hang nem kerül a kompozícióba, ám attól kezdve élheti életét, onnantól hozhat jogdíjat. Nem érdemes várni, mert az ember csak elfelejti, mit nem jelentett még be. Tehát hogyan ér véget egy darab komponálása? Kettősvonal – SZIR…

 

Ami a jogdíjat illeti, hiába fizeti be a kiadó, a tévé, a rádió vagy a koncert szervezője a jogdíjat, ha elmarad a zenemű regisztrációja, a pénz az Artisjusnál ragad – függőszámlára kerül, és 3 évig várja, hogy megérkezzen a bejelentésed. Érdemes tehát még a februári határidő előtt gyorsan ellenőrizni a Szerzői Információs Rendszerben (SZIR), hogy a 2015-ben játszott dalaid mindegyike szerepel-e az Artisjus adatbázisában. Ha 1-2 dalod még hiányzik, semmi vész, a műbejelentést könnyen pótolni tudod. Az alábbi videóban mutatjuk, hogy hogyan:

  

3. A magyar dalok 74%-át már online jelentik be

 Szerencsére a dalszerzők ma már egyre tudatosabban gondolkodnak jogdíjas ügyeikről, részben ennek is köszönhető, hogy tavaly minden eddig rekordot megdöntve 18.348 új magyar zeneművet regisztráltak az Artisjushoz.

01

A folyamatos emelkedés másik kiváltó oka a 2012 végén bevezetett új online ügyintézésben keresendő – ekkor bővült ugyanis a SZIR az online műbejelentés lehetőségével. Hamar népszerűvé vált ez a számos ponton egyszerűsítést hozó új szolgáltatás: 2015-ben a zeneművek 74%-át már a SZIR-en keresztül jelentették be.

2

MolnarTamas

Dalszerző, az Anti Fitness Club alapítótagja

 

Molnár Tamás:Örömmel üdvözítettem az online műbejelentés lehetőségét, hiszen gyakran úgy készülnek el a dalok, hogy a szerzők fizikai értelemben nem találkoznak. Így a szerzők aláírása utáni rohangálás, vagy a még kényelmetlenebb postai levélváltás is elkerülhetővé vált, és a művek adatbázisba kerülését is értesítő követi.

 

 

  1. Egyszerűen nyomon követheted a műbejelentések státuszát

2012-ben nem csak a kényelmesebb regisztrációra, de a műbejelentések nyomon követhetőségére is megoldást találtunk az SZIR-ben. A „Művek/Műbejelentések” oldalon láthatod a folyamatban lévő műbejelentéseidet: itt ellenőrizni tudod például, hogy melyik szerzőtársad maradt el a közös műbejelentésetek jóváhagyásával, vagy hogy a Te a visszaigazolásod hiányzik-e valamelyik dal regisztrációjának véglegesítéséhez. A legegyszerűbb, ha a „Keresés” blokkban a különböző állapotok szerint válogatod le a függőben lévő műbejelentéseidet.

 3_1

Ha a műbejelentést minden szerző jóváhagyta és az Artisjus is elfogadta, akkor az adatok a „Műbejelentések” oldalról átkerülnek a „Művek” menüpontba, az Artisjus által már dokumentált műbejelentések közé.

Molnár Tamás: A már regisztrált műveknél is előfordulhat, hogy hangzóanyag vagy bármilyen dokumentáció hiányában függőszámlára kerülnek az elhangzások utáni összegek. A Művek/Művek oldalon a keresési ablakban a Műdokumentáltság állapota/Hiányos szűréssel azonnal kiderül, hogy mely dalokban vagyunk függő jogosultak. Persze az Artisjus munkatársai is segítségünkre lehetnek ebben és a függő állapot feloldásában is.

  1. A műbejelentések is klónozhatók

Ha egyszerre akarod több dalodat regisztrálni, praktikus segítséget nyújthat a klónozás funkció. Ennek lényege, hogy a program lemásolja az aktuális műbejelentésed néhány fontosabb adatát (például a műfajt, a szerzőket vagy az az előadó nevét), így azokat a következő műbejelentésnél már nem kell begépelned.

4

 Categories: Artisjus, Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: