Artisjus Junior-díj jelöltek: Vitáris Iván

Idén március 1-én másodszorra adják át az Artisjus-díjat Junior kategóriában: a 30 év alatti alkotók zeneszerzői és szövegírói teljesítményét ismeri el a díj. Itt bemutattuk az öt jelöltet, Henri Gonzalezt (Fran Palermo), Jónás Verát, Molnár Tamást (Anti Fitness Club), Antonia Vait és Vitáris Ivánt (Ivan and the Parazol); most pedig alaposan megismerhetjük mindegyiket. Elsőként Vitáris Iván válaszol a kérdéseinkre.

Vitáris Iván az Ivan & The Parazol frontembere, és ő írja a közös szerzemények szövegeit. A zenekar a hatvanas-hetvenes rockzenéjét ülteti át a mába. Igen hamar megjöttek a magyar sikerek, a kritika és a közönség elismerése. 2014-ben az Ivan & The Parazol Together című száma volt a Sziget Fesztivál hivatalos himnusza, ami tovább növelte hazai és nemzetközi elismertségüket. 2016-ban Eurosonic showcase fesztivál egyik magyar fellépője a zenekar.

A jelölteket megkérdeztük legsikeresebb szerzeményükről, valamint legkedvesebb olyan dalukról, amely nem lett ennyire ismert; valamint példaképeikről és arról, hogy szerzőként mit tanultak tőlük.

Legsikeresebb dal

Fontos leszögezni, hogy a zenekarral egy nagyon jól működő alkotói csoportként dolgozunk a dalokon. A dallamokat, témákat változó, hogy éppen ki hozza, aztán ezeket formáljuk meg együtt, a szöveget pedig én írom meg hozzá. Szerintem egy dal akkor működik, ha abból sem elvenni, sem hozzáadni nem tudunk már. Kerek egész, amiben körbeér egy gondolat, a hallgatót behúzza, és végig nem engedi el. Tőlünk talán a Take My Hand, a Love Is Like, vagy az új lemezről a Cold & Deep ilyen.

Legkedvesebb, kevésbé sikeres szerzemény

A dal sikerességét nehéz mérni, mert mi ugye alapvetően úgy játsszuk a dalokat, hogy látjuk, mit szeret a közönség koncerteken, mi működik élőben. De vannak dalok, amik inkább otthon hallgatósak, ha lehet ilyet mondani. Törekszünk arra, hogy ne legyenek rosszul sikerült dalok, de persze a nagyérdemű dönti el, mi lesz sikeres. A mostani lemezről a Pioneer’s Song, The All Right Nows, vagy a Mode Bizarre-ról az I Got A Feeling That I’m Underneath is egy különlegesség számomra.

Szerzői példaképek

Ian Gillan, Robert Plant, Freddie Mercury, Révész Sándor, Paul McCartney, Joe Cocker, Orszáczky Jackie, David Bowie vagy Presser Gábor mind formálták azt, amilyen lettem, még úgy is. hogy nagy részüket nem ismerem. Zenészként szerintem a legfontosabb az alázat, a zene, a színpad tisztelete, és az hogy mindezt csak egyszer lehet elveszteni, visszaszerezni meg szinte lehetetlen. Sok legendás zenésszel volt szerencsém együtt játszani, és szinte mindegyiküknél azt tapasztaltam, hogy hihetetlen nyugalommal és tisztelettel kezelték mindazt, ami körülveszi őket. Ez nagyon fontos. Még egy gondolat: szerintem sosem szabad hátradőlni, nincs olyan, hogy “te már befutottál”, már mindent elértél. Egy művésznek mindig legyen mondanivalója, mert ha nincs, akkor nem művész. Tökéletes példa David Bowie, a nagybetűs ZENÉSZ.

A junior kategória könnyűzenei és komolyzenei díjazottjai az Artisjus díjátadó ünnepségén, 2016. március 1-jén a Budapest Music Centerben kapják meg elismerésüket.

VitarisIvan

Vitáris Iván (Fotó: Fegyverneky Sándor)

 



Categories: Artisjus, Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading