Új értelmet kap az “ízlésformáló” a Spotify-on

A Spotify a legmenőbb, befutásra esélyes számokat gyűjti össze a Fresh Finds playlisten. Ez korábban is létezett, de most hangsúlyosabb szerepet kap, és ami még érdekesebb (még azoknak is, akik nem használják a stream szolgáltatást), hogy az összeállítását új alapokra helyezték.

Jelenleg a fő Fresh Finds listának 111 ezernél több követője van. Az egyes új, műfajspecifikus listákat kb. 5-5 ezren követik. Érdekesség, hogy e sorok írásakor a “kísérleti” zenéket gyűjtő Cyclone lista második számának előadója a magyar Norwell (a kanadai Shabu kiadónál megjelent EP-jéről választottak be egy darabot.)

Mint a Spotify által 2014-ben felvásárolt Echo Nest vezetője, Brian Whitman a TechInsidernek elmondta, több lépcsőben azonosítják a legforróbb dalokat. Először 10-20 ezer zenével foglalkozó lapot, blogot elemez az algoritmus, hogy megtalálja, melyik új előadókról írnak a legtöbbet. Mivel ezek nem biztos, hogy fent vannak a Spotify-on, a következő lépésben megkeresik azt a kb. 100 ezer (egy másik cikk szerint 50 ezer) felhasználót, akik ezeket az új, trendi előadókat hallgatják, és az ő friss felfedezéseikből válogat az algoritmus. Tehát ők valóban “ízlésformálók” lehetnek – anélkül, hogy tudnának róla. (A Vox azzal viccel, hogy annyi a jutalmuk, hogy elmondhatják: “én már azelőtt ismertem, hogy népszerű lett”.)

Végül a Spotify szerkesztői állítják össze a playlistet az algoritmus által kiválasztott 3-500 számból, kitalálják a megfelelő sorrendet, és lazán értelmezett “műfajok” szerint is szétválogatják a dalokat. (“A számítógép kb. 95 %-os pontossággal meg tudja jósolni egy szám műfaját, de nem tévedhetetlen” – mondta Brian Whitman.) A Fresh Finds playlistre akár olyan számok is felkerülhetnek, amelyeket mindössze tíz alkalommal hallgattak meg korábban; van viszont egy felső határ, tehát Justin Biebert nem itt fogja promótálni a Spotify. Vagyis tényleg feltörekvő előadóknak adhat nagy lökést a Fresh Finds. Ez a playlist egyébként nem személyre szabott; a hallgató ízlését a Discover Weekly összeállításánál veszi figyelembe az algoritmus.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: